Matematik
differentialligninger
20. august 2005 af
rizza (Slettet)
Undersøg om f(x)=2e^(-x)+xe^(-x) er løsning til differentialligningen
y''+2y'+y = 0
Jeg er lidt lost...
y''+2y'+y = 0
Jeg er lidt lost...
Svar #1
20. august 2005 af Sentinox (Slettet)
Du skal nu vise, at f(x) er løsning til differentialligningen.
Dette er ret simpelt og gøres ved at erstatte y'', y' og y i differentialligningen, med f''(x), f'(x) og f(x) - >
f(x) = 2*exp(-x)+x*exp(-x)
f'(x) = -exp(-x) - x exp(-x)
f''(x) = x*exp(-x)
vi indsætter i differentialligningen:
x*exp(-x)+2*(-exp(-x) - x exp(-x))+ 2*exp(-x)+x*exp(-x) = 0
Hvis du reducerer (husk regneregler for exponentialfunktioner), får du 0 = 0, og det er dermed vist at f(x) er en af de uendelig mange løsninger til differentialligningen.
=> 0 = 0
//Sentinox
Dette er ret simpelt og gøres ved at erstatte y'', y' og y i differentialligningen, med f''(x), f'(x) og f(x) - >
f(x) = 2*exp(-x)+x*exp(-x)
f'(x) = -exp(-x) - x exp(-x)
f''(x) = x*exp(-x)
vi indsætter i differentialligningen:
x*exp(-x)+2*(-exp(-x) - x exp(-x))+ 2*exp(-x)+x*exp(-x) = 0
Hvis du reducerer (husk regneregler for exponentialfunktioner), får du 0 = 0, og det er dermed vist at f(x) er en af de uendelig mange løsninger til differentialligningen.
=> 0 = 0
//Sentinox
Svar #2
20. august 2005 af Sentinox (Slettet)
Hov jeg glemte lige... "exp(x)" er det du kalder e^x...
De bøger jeg bruger, bruger denne notation, så undsklyd min vane...
De bøger jeg bruger, bruger denne notation, så undsklyd min vane...
Svar #3
20. august 2005 af rizza (Slettet)
Ok tusinde tak. Når jeg så skal undersøge om f(x)=1 er en løsning til differentialligningen:
y''+2y'+y=x
og derefter bestemme k, så y=x+k er en løsning
Gør jeg så på samme måde??
y''+2y'+y=x
og derefter bestemme k, så y=x+k er en løsning
Gør jeg så på samme måde??
Skriv et svar til: differentialligninger
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
