Matematik

Væksthastighed

04. april 2012 af Heeejsa

Hej jeg har fået stillet følgende opgave:

Bestem væksthastigheden i udbyttet fra en hektar, hvor palmerne er 5 år gamle og jeg har tidligere fundet funktionsudtrykket: f(x) = 35.9*(1-0.493e-0,499x)2,604

Jeg har forsøgt at differentiere f(x), men det givet et helt urimeligt resultat. Hvordan gør jeg?


Brugbart svar (0)

Svar #1
04. april 2012 af peter lind

Det ser for mig ud til at funktionen er for kompliceret til gymnasiet- Prøv at kontroler den funktion


Svar #2
04. april 2012 af Heeejsa

Det er den funktion jeg har fået oplyst: 

Vedhæftet fil:Billede 12.png

Brugbart svar (0)

Svar #3
04. april 2012 af peter lind

Hvis det er tilladt brug et CAS værktøj til at finde den afledede ellers kan du differentiere den som en sammensat funktion f(x) = 35,9*g(x)2,604


Svar #4
04. april 2012 af Heeejsa

Jeg er ikke helt med... 

 


Svar #5
04. april 2012 af Heeejsa

Så får jeg følgende resultat:     93.4836*(g(x))^(1.604) *    ?(g(x))


Svar #6
04. april 2012 af Heeejsa

93.4836*(g(x))^(1.604) *    '(g(x))


Brugbart svar (1)

Svar #7
05. april 2012 af SuneChr

En numerisk løsning, hvis det er tilladt, kan være

( f(5 + h) - f(5) ) / h    hvor kvotienten afprøves for h = 10-1 10-2 10-3 ......... 10-n

Der synes, at være en grænseværdi, hvor f '(5) = 1,7750 (4 dec.)


Brugbart svar (1)

Svar #8
05. april 2012 af SuneChr

# 7 fortsat

Tangenten i punktet (5 ; f(5)) = (5 ; 32,2209)  med hældningskoefficienten 1,7750

Vedhæftet fil:SP SECC 0504120455.GIF

Svar #9
06. april 2012 af Heeejsa

Jeg er altså ikke helt med på hvordan jeg kan løse opgave som en sammensat funktion.. :/


Brugbart svar (0)

Svar #10
06. april 2012 af peter lind

Det har du jo fundet i #4 og #5 så hvad er problemet ?


Svar #11
06. april 2012 af Heeejsa

Men hvordan kommer så videre derfra? :)


Brugbart svar (0)

Svar #12
06. april 2012 af peter lind

Find g'(x)


Svar #13
06. april 2012 af Heeejsa

Jeg har nu fundet g'(x):            g'(x)   =  0.246007*(0.607137)^(x)

Skal jeg så indsætte g'(x) således: f(x)=35.9*(0.246007*(0.607137)^(x))^(2.604)

Og så indsætte 5 på x's plads   : f(x)=35.9*(0.246007*(0.607137)^(5))^(2.604) = 0.001404 <- Hvilket er en meget lille væksthastighed, så det er vidst ikke helt rigtigt.. :/

 


Brugbart svar (0)

Svar #14
06. april 2012 af peter lind

Det er f'(x) du skal finde så du skal indsætte det i formlen i #6


Svar #15
06. april 2012 af Heeejsa

Jeg har nu fået resultatet
93.4836*(1-0.493*?^(−0.499*5))^(1.604)*0.246007*(0.607137)^(5)    =   1.77498 og det ser mere fornuftigt ud. Tak


Brugbart svar (0)

Svar #16
09. april 2012 af twilightsux (Slettet)

Svaret ER 1,7750 - skal det angives med enhed?


Brugbart svar (1)

Svar #17
10. april 2012 af SuneChr

# 16   f '(x)  udtrykkes i "udbytte i ton pr hektar pr år".

Hvis udbyttet, ved de 5 år, fortsætter lineært de følgende år, vil udbyttet være 1,7750 ton pr hektar pr år. 


Brugbart svar (0)

Svar #18
10. april 2012 af twilightsux (Slettet)

Tusind tak for det hurtige svar!


Skriv et svar til: Væksthastighed

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.