Matematik
Monotoniforhold
Hej jeg har arbejdet på denne opgave i en times tid og forstår endnu ikke hvordan monotoniforholdet kan være e. Er der en der kan fortælle mig om det kan lade sig gøre.
Jeg har vedhæftet min fremgangsmåde.
Svar #1
06. april 2012 af Andersen11 (Slettet)
Funktionen er f(x) = ln(x) / x , og man skal løse ligningen
f '(x) = 0 , dvs
(1 - ln(x)) / x2 = 0 , eller
ln(x) = 1 , eller
x = e .
Det er forkert at sige, at monotoniforholdet er e . Ligningen f '(x) = 0 har løsningen x = e . Man skal så undersøge fortegnsvariationen for f '(x) yderligere for at bestemme monotoniforholdene for funktionen f(x) .
Svar #2
06. april 2012 af peter lind
Monotoniforholdet er ikke et tal men er angivelse af i hvilken intervalle funktionen er voksendende og i hvilken intervaller funktionen er aftagende. Løsninger til ligningen f'(x) = 0 angiver mulige endepunktsintervaller. At løsningen til f'(x) = 0 er e angiver at monotoniintervallerne er ]0; e [ og ]e; ∞[
Svar #3
06. april 2012 af Danskvaand (Slettet)
Da vi ved at x er større end 0, er det så derfor at det første monotoniinterval er fra 0 til e?
Svar #4
06. april 2012 af Danskvaand (Slettet)
Da f '(x) er posotovt for x i intervallet, så er f(x) voksende i intervallet? Det vil vel sige, at funktionen udelukkende er voksende
Svar #5
06. april 2012 af Singlefyren (Slettet)
funktionen har toppunkt i x=e. Derfor er funktionens y-værdi voksende fra x tilhører ]0;e[ og aftagende fra x tilhører ]e;uendeligt[
Svar #6
06. april 2012 af Andersen11 (Slettet)
#3
Funktionen f(x) er kun defineret for x > 0 . Man finder f '(x) > 0 for 0 < x < e, og f '(x) < 0 for x > e . Funktionen f(x) er derfor voksende i intervallet ]0 ; e[ og aftagende for x > e , og funktionen har globalt maksimum for x = e .
Svar #7
07. april 2012 af Danskvaand (Slettet)
Hej alle sammen jeg arbejder nu videre med opgaven og næste spørgsmål lyder: Grafen for f , koordinatsystemets førsteakse og linjen med ligningen x = 10 afgrænser enpunktmængde M, der har et areal.
b) Bestem arealet af M.
Jeg har kigget mine matematikbøger igennem, men har endnu ikke fundet ud af hvordan jeg skal gøre.? Er der en derude et sted der kan hjælpe?
Svar #8
07. april 2012 af Andersen11 (Slettet)
#7
Løs først ligningen f(x0) = 0 og beregn så integralet
A(M) = x0∫10 f(x) dx
Svar #9
07. april 2012 af Danskvaand (Slettet)
Jeg forsøget at løse ligningen vha. mit cas-værktøj, men det kan ikke lade sige gøre :/
Svar #10
07. april 2012 af Danskvaand (Slettet)
Når du skriver jeg skal løse ligningen f(x0), mener du så ikke bare at jeg skal indsætte 0 i f(x). Således at der står nul på x's plads.
Svar #11
07. april 2012 af Andersen11 (Slettet)
#9
Man skal løse ligningen
ln(x0) / x0 = 0 , x0 > 0
Den behøver man da ikke CAS-værktøj for at løse. Da x0 > 0, er ligningen ensgyldig med
ln(x0) = 0 , x0 > 0 .
Svar #12
07. april 2012 af Andersen11 (Slettet)
#10
Nej. Jeg mener, at du skal løse ligningen f(x0) = 0 . Man skal finde det x0, der tilfredsstiller ligningen.
Svar #13
07. april 2012 af Danskvaand (Slettet)
Jeg tror jeg har løst ligeningen korrekt sådanne?
Svar #14
07. april 2012 af Andersen11 (Slettet)
#13
Ja, det er korrekt; men det behøver man da ikke bruge CAS-værktøj til. Det drejer sig om at løse ligningen
ln(x0) = 0 , x0 > 0
Svar #15
07. april 2012 af Danskvaand (Slettet)
Ja jeg kan godt se nu, at det var lidt pjattet.
Jeg får nu arealet til 2,56. Kan du fortælle mig om det er korrekt? :)
Svar #16
07. april 2012 af Andersen11 (Slettet)
#15
Tror du ikke på din lommeregner? Prøv at regne det efter uden brug af hjælpemidler. Angiv først den eksakte værdi af integralet.
i din vedlagte fil får du 2,65095 ; det er ikke lig med 2,56 .
Svar #17
07. april 2012 af Andersen11 (Slettet)
Man finder
1∫10 (ln(x) / x) dx = 1∫10 ln(x) d(ln(x)) = [ (1/2)·(ln(x))2 ]101 = (1/2)·(ln(10))2 ≈ 2,650949
Skriv et svar til: Monotoniforhold
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
