Matematik

Differentialligning

09. april 2012 af Susina (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej alle,

9.032
I en model betegner V vægten af en gris til tidspunktet t. I modellen antages det, at V er løsning til differentialligningen
dV/dt=0,000193V(139,6-V),
hvor V måles i kg, og t måles i døgn efter at grisen er begyndt at indtage fast føde.


Grisens vægt er 7,3 kg, når den begynder at indtage fast føde.
a) Bestem en forskrift for V.

b) Bestem ved hjælp af modellen grisens vægt til det tidspunkt, hvor væksthastigheden er størst.

 

Det første spærgsmål kan løses i TI, men hvordan skriver man det inde i programmet?

DeSolve(dv/dt=0.000193v(139.6-v),?,?) 

Hvordan beregner man det andet?

 

Håber på hjælp fra jer. Mvh.


Brugbart svar (0)

Svar #1
09. april 2012 af PeterValberg

desolve(v'=0.000193·v·(139.6-v),t,v)

 

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (0)

Svar #2
09. april 2012 af Singlefyren (Slettet)

på mn ti89 lommeregner fås mærketegnet ved [2nd]  [=]  

Husk at fnde konstanten @ ved at indsætte v=7,3 , når t=0 i løsningen.


Brugbart svar (0)

Svar #3
09. april 2012 af Singlefyren (Slettet)

andet spørgsmål klares vha. væksthastigheden = v ' som er størst  når v'' = 0. Klares med differention og solve.


Brugbart svar (0)

Svar #4
09. april 2012 af Singlefyren (Slettet)

Kald konstanten @ for k. Du skulle gerne få k=0.1298  og t =107.5. Indsæt derefter t=107.5 i moderforskriften.


Skriv et svar til: Differentialligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.