Matematik

Beregning af vinkler og sider

11. april 2012 af nich0727 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Ville være dejligt med noget hjælp til denne opgave:

Får oplysningerne:

 

"Om en ligebenet trekant oplyses, at grundlinjen er halvt så lang som hvert af benene og trekantens areal er 78,55.

Beregns trekantens vinkler og sider"


Brugbart svar (0)

Svar #1
11. april 2012 af Andersen11 (Slettet)

Lav en tegning. Kald grundliniens længde x. Da har hvert af benene længden 2x . Højden h på grundlinien deler den ligebenede trekant i to retvinklede trekanter, hvis hypotenuse er 2x, og hvis ene katete er x/2, og hvis anden katete er h. Benyt Pythagoras i en af de retvinklede trekanter til at udtrykke h ved x. Opstil dernæst arealet af trekanten udtrykt ved x. Benyt talværdien for arealet til at bestemme x og h. Beregn nu de to lige store vinkler i trekanten.


Brugbart svar (1)

Svar #2
11. april 2012 af dikkelmikkel (Slettet)

grundlinjen "g" opfylder g = 1/2b

altså en halv gange benet.

Formlen for arealet giver en halv trekant(den højre eller venstre der fremkommer ved at tegne en vinkelhalveringslinje ned på grundlinjen.

Det er en retvinklet med 1/2Areal af den store(ligebenet):

Alille = 1/2*78.55 = 1/2 1/2 g sin(C) = 1/2 1/4 b sin(C) = 1/8bsin(C)

Som giver de 2 vinkler i hvert fald.

Så kan den sidste vinkel findes nemt. Du kunne også bruge sin og cos, men pointen er: Del trekanten op i 2 mindre og find de sider og vinkler disse har til fælles med den store trekant.

 


Skriv et svar til: Beregning af vinkler og sider

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.