Fysik
Blækregning tjek
21. august 2005 af
agqlone (Slettet)
hej, jeg har lidt problemer med nogle opgaver. De er fra "eksamensopgaver i fysik 94-97". s. 21 opg 5, s. 17 nr 2, s 56 nr 3
----
S. 21
a) Bestem faldtid for en kugle, der slippes fra højden 4m (uden luftmodstand):
Svar: s=0,5at^2+v0t+s0
t = 0,90 s.
b)
F_luft = k A v^2 (A = tværsnitsareal)
I en forsøgsserie anvendes forskellige antal ens papirkufleforme lagt oven på hinanden. Alle slippes fra samme højde.
Antal kageforme: 1 2 3 4
Faldtid: 3,80 2,69 2,19 1,90
Bestem faldtid for 5 kageforme.
Svar: Lineær regression, hvor antallet af kageforme udgør x. x=5, giver en faldtid y på 1,095s.
Forklar hvordan faldtiden afhænger af antallet af kageforme, der er lagt oven i hinanden.
Svar: Jeg mistænker at jeg skal bruge energireglerne for kinetisk og potentiel?
???
c)
I en anden forsøgsserie anvendes papirkageforme af samme papir, med med forskelligt tværsnitsareal. Samme højde igen.
Forklar hvorfor faldtiden bliver den samme i hvert forsøg i denne serie?
Svar: ??? det virker totalt ulogisk.
---------
s. 17
Et varmeanlæg til naturgas opvarmes vha en brænder som leverer varme med effekt 18,4kW. Brænderen kan opvarme vand, der cirkerer gennem huset.
a) Hvor meget vand, kan brænderen opvarme fra 20 til 60 C på 1 minut?
Svar:
Q=P*T <=> 18,4kW*40C=730kJ
Q/(cT)=m <=> 730kJ/(4,18(kJ/kgK)*40C)=4,40kg vand.
b)
Naturgassens brændværdi er 48,6 MJ/kg. Af omsat energi tabes 10% gennem skorstenen.
Hvad er massen af den naturgas, som varmeanlægget bruger i løbet af et minut?
Svar:
delta_E = delta_m * B <=> E/B = m
(0,9 * 18400J / 48,6 * 10^6 j/kg )=3,40*10^-4 kg.
------------
s.56
a)
(graf) temperatur som funktion af tiden.
En beholder tilføres vha et varmelegeme en energi med effekt 150W.
a) Bestem massen af den oprindelige mængde is.
Svar:
PT=Q <=> 150W*(6*3600)s=3240*10^3 J
Q/L_s = m <=> (3240*10^3J/334*10^3 J/kg)=9,70kg.
b) Beregn massen af vandet i beholderen efter isen er smeltet.
Q/cT = m <=>
m = 3240*10^3J / (4K * 4,18*10^3 (J/kgK)) = 198,80 kg vand.
c) Forklar om det fører til en mindre, en større eller uændret værdi for hver af de to omtalte masser, hvis man i beregningerne tager hensyn til beholderens varmekapacitet?
Svar: ???
----
S. 21
a) Bestem faldtid for en kugle, der slippes fra højden 4m (uden luftmodstand):
Svar: s=0,5at^2+v0t+s0
t = 0,90 s.
b)
F_luft = k A v^2 (A = tværsnitsareal)
I en forsøgsserie anvendes forskellige antal ens papirkufleforme lagt oven på hinanden. Alle slippes fra samme højde.
Antal kageforme: 1 2 3 4
Faldtid: 3,80 2,69 2,19 1,90
Bestem faldtid for 5 kageforme.
Svar: Lineær regression, hvor antallet af kageforme udgør x. x=5, giver en faldtid y på 1,095s.
Forklar hvordan faldtiden afhænger af antallet af kageforme, der er lagt oven i hinanden.
Svar: Jeg mistænker at jeg skal bruge energireglerne for kinetisk og potentiel?
???
c)
I en anden forsøgsserie anvendes papirkageforme af samme papir, med med forskelligt tværsnitsareal. Samme højde igen.
Forklar hvorfor faldtiden bliver den samme i hvert forsøg i denne serie?
Svar: ??? det virker totalt ulogisk.
---------
s. 17
Et varmeanlæg til naturgas opvarmes vha en brænder som leverer varme med effekt 18,4kW. Brænderen kan opvarme vand, der cirkerer gennem huset.
a) Hvor meget vand, kan brænderen opvarme fra 20 til 60 C på 1 minut?
Svar:
Q=P*T <=> 18,4kW*40C=730kJ
Q/(cT)=m <=> 730kJ/(4,18(kJ/kgK)*40C)=4,40kg vand.
b)
Naturgassens brændværdi er 48,6 MJ/kg. Af omsat energi tabes 10% gennem skorstenen.
Hvad er massen af den naturgas, som varmeanlægget bruger i løbet af et minut?
Svar:
delta_E = delta_m * B <=> E/B = m
(0,9 * 18400J / 48,6 * 10^6 j/kg )=3,40*10^-4 kg.
------------
s.56
a)
(graf) temperatur som funktion af tiden.
En beholder tilføres vha et varmelegeme en energi med effekt 150W.
a) Bestem massen af den oprindelige mængde is.
Svar:
PT=Q <=> 150W*(6*3600)s=3240*10^3 J
Q/L_s = m <=> (3240*10^3J/334*10^3 J/kg)=9,70kg.
b) Beregn massen af vandet i beholderen efter isen er smeltet.
Q/cT = m <=>
m = 3240*10^3J / (4K * 4,18*10^3 (J/kgK)) = 198,80 kg vand.
c) Forklar om det fører til en mindre, en større eller uændret værdi for hver af de to omtalte masser, hvis man i beregningerne tager hensyn til beholderens varmekapacitet?
Svar: ???
Skriv et svar til: Blækregning tjek
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
