Matematik

Brøker

19. april 2012 af rosenbjergx - Niveau: 10. klasse

974
Opløs hvis det er muligt, tæller og nævner i faktorer, og forkort om muligt hver af brøkerne, og angiv for hvilke x omskrivningen er gyldig:

(–x^2+4)/(2x^2+2x+4)

(x-1)/(2x^2+4x-6)

(x^2+4x)/(x^2-4x+4)

(x^3-9x)/(x^3+x^2-6x)

 

 

Hejsa, er der nogle kloge matematik hoveder, der kan hjælpe mig med denne opgave. har siddet med den så længe, og er så småt ved at give op! 


Brugbart svar (0)

Svar #1
19. april 2012 af nielsenHTX

at opløse i faktorer kan gøres på flere måder eks

hvis f(x)=ax2+bx+c=0 har to løsninger kan f(x) skrives som

f(x)=a(x-r1)(x-r2)

hvis der er en rod skrives den som f(x)=a(x-r1)2

så i den første kunne du løse

–x^2+4=0 (x=2 eller x=-2) og 2x^2+2x+4=0  (har ingen løsning)

-(x-2)*(x+2)/(2x^2+2x+4) altså der kan ikke rigtig gøres noget.

 


Brugbart svar (0)

Svar #2
19. april 2012 af 123434 (Slettet)


Brugbart svar (0)

Svar #3
19. april 2012 af NeFaX (Slettet)

1:

Vi kan starte med at gange -1/2 på så det bliver (–x^2+4)/(2x^2+2x+4) -> -1/2*(x^2-4)/(x^2+x+2)

I tællere kan vi så se at (x-2)(x+2) = (x^2-4)

I nævnere kan vi ikke så meget derfor bliver det -1/2*((x-2)(x+2)/(x^2+x+2))

2:

Vi ser nævneren kan skrives som 2*(x+3)*(x-1) = (2x^2+4x-6)

Vi kan derfor forkerte (x-1) væk, så det bliver (x-1)/(2x^2+4x-6) -> 1/(2(x+3))

3:

I tælleren kan sætte x uden for en parentes derfor -> x(x+4)

I nævneren kan vi bruge kvadratsætninger og se at det er - > (x-2)^2

Derfor bliver det (x^2+4x)/(x^2-4x+4) = (x(x+4))/((x-2)^2)

4:

I tælleren kan vi starte med at sætte x uden for en parentes -> x(x^2-9)

I nævnere kan vi gøre det samme -> x(x^2+x-6)

Derfor bliver (x^3-9x)/(x^3+x^2-6x) -> (x(x^2-9))/(x(x^2+x-6))

Hvor vi ser at x kan forkertes væk så -> (x^2-9)/(x^2+x-6)

I tælleren kan vi se at vi kan skrive -> (x+3)(x-3) = (x^2-9)

I nævneren kan vi se at vi kan skrive -> (x-2)(x+3) = (x^2+x-6)

Derfor bliver (x^2-9)/(x^2+x-6) -> (x+3)(x-3)/(x-2)(x+3) her kan vi forkorte (x+3) væk så det bliver (x-3)/(x-2)

Tror i hvertfald det er sådan det skal gøres.


Brugbart svar (0)

Svar #4
19. april 2012 af mette48 (Slettet)

(–x^2+4)/(2x^2+2x+4)   brug disse omskrivninger "baglæns"

tæller (a+b)(a-b)=a2-b2=-b2+a2

nævner a(b+c)=ab+ac

husk at nævneren ikke må være 0 altså (2x^2+2x+4)≠0 løs ligningen

(x-1)/(2x^2+4x-6)       sæt 2 udenfor ()

(x^2+4x)/(x^2-4x+4)    sæt x udenfor()

(x^3-9x)/(x^3+x^2-6x) sæt x udenfor ()


Skriv et svar til: Brøker

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.