Matematik

rentesregning

22. april 2012 af hanus01 (Slettet) - Niveau: C-niveau

Nogen der kan hjælpe med sådan en opg? 

skal løse ligningen 

2*1,23^x=5*0,97^x 

 

Hvad er det jeg lige helt præcis skal her? er lidt lost... tak på forhånd


Brugbart svar (2)

Svar #1
22. april 2012 af nielsenHTX

2*1,23^x=5*0,97^x ⇔

(1,23^x) /(0,97^x)=5/2 ⇔

(1,23/0,97)^x=5/2

tag så log på begge sider.

#2 prøv nu :)


Svar #2
22. april 2012 af hanus01 (Slettet)

hvordan det? du siger ()^X forstår det ikke helt kan du ikke lige forklare nærmere :) hvordan er det du siger jeg helt præcis skal gøre - arbejdede med det i torsdag, men har bare glemt alt om det! :/  er det her jeg skal tage ln(som også kaldes log) til et tal?? men hvilket tal er det jeg skal tage ln/log til? 

 


Svar #3
22. april 2012 af hanus01 (Slettet)

dvs. jeg skal tage log på 1,27(da 1,23/0,97 giver 1,27) også tage log til 2,5? eller? :) 


Brugbart svar (1)

Svar #4
22. april 2012 af nielsenHTX

#3 ja man tager log på begge sider, men der skal flere decimaler med i 1,23/0,97 (med 2 decimaler bliver dit facit forkert allerede på første decimal) .


Svar #5
22. april 2012 af hanus01 (Slettet)

men kan jeg ikke tage ln i stedet for log, har aldrig hørt om log før, hvad er forskellen overhovedet? 


Brugbart svar (1)

Svar #6
22. april 2012 af nielsenHTX

#5 jo det kan man da.

ln(x)=loge(x)            ln er logaritmen med grundtallet e


Brugbart svar (2)

Svar #7
22. april 2012 af YesMe (Slettet)

2·1.23x = 5·0.97x

(1.23/0.97)x = 5/2

x = log(5/2) / log(1.23/0.97)


Brugbart svar (2)

Svar #8
22. april 2012 af hesch (Slettet)

#7:  Tror det gik for stærkt.

(1,23/0,97)x = 5/2

tag ln på begge sider:

x * ln(1,23/0,97) = ln(5/2)

x = ln(5/2) / ln(1,23/0,97 )


Brugbart svar (1)

Svar #9
22. april 2012 af nielsenHTX

#8 hvad er der så galt med #7?

x = log(5/2) / log(1.23/0.97)≈3.858

x = ln(5/2) / ln(1,23/0,97 ) ≈ 3.858


Brugbart svar (1)

Svar #10
22. april 2012 af hesch (Slettet)

Intet, jeg har blot indført en hjælpetekst og en mellemregning :)


Svar #11
22. april 2012 af hanus01 (Slettet)

Mange tak for hjælpen alle sammen :) 


Brugbart svar (1)

Svar #12
22. april 2012 af YesMe (Slettet)

#11

No problemo. Hvad med at trykke på knappen "Brugbart svar" hvis vi andre har hjulpet dig med smile?


Svar #13
23. april 2012 af hanus01 (Slettet)

Havde ikke lige set funktionen, men selvfølgelig da :) 


Skriv et svar til: rentesregning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.