Matematik

isolering.

23. april 2012 af Charlotte1122 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej, jeg har lige brug for noget hjælp til en opgave :-) 

 

Jeg skal isolere a i Richatertallet - R=log(a/T)+b

og er gået i stå nu.. 

R-B=log(a/T)

R-B = log(a) - log(t) 

 

Håber en venlig sjæl kan hjælpe mig videre :-)


Brugbart svar (0)

Svar #1
23. april 2012 af nielsenHTX

R-B = log(a) - log(t) ⇔

eR-B=a/T ⇔

a=T*eR-B


Svar #2
23. april 2012 af Charlotte1122 (Slettet)

Men min lommerregner siger det skal give: 

a=e^((r/log(e))-(b/log(e)))*t ? 


Brugbart svar (0)

Svar #3
23. april 2012 af wut123 (Slettet)

   


Svar #4
23. april 2012 af Charlotte1122 (Slettet)

Super tak :D


Svar #5
23. april 2012 af Charlotte1122 (Slettet)

Hvad er det du gør fra 

R-B = log(a) - log(t) 

til 

e^R-B = a/T 

Jeg forstå ikke helt hvordan det bliver a/T 


Brugbart svar (0)

Svar #6
23. april 2012 af wut123 (Slettet)

   


Svar #7
23. april 2012 af Charlotte1122 (Slettet)

Men er det så fordi vi opløfter i e at log den forsvinder? 


Brugbart svar (0)

Svar #8
23. april 2012 af wut123 (Slettet)

Ja altså 

   

Bemærk at jeg med log mener den naturlige logaritme


Svar #9
23. april 2012 af Charlotte1122 (Slettet)

Okay, så er det derfor, jeg ikke forstår det, fordi jeg regner nemlig med at det er 10-talslogaritmen. 


Brugbart svar (1)

Svar #10
23. april 2012 af mathon

 

                                      a = T·10R-b   =    T·e(R-b)·ln(10)  =  T·e2,30259·(R-b)


Svar #11
23. april 2012 af Charlotte1122 (Slettet)

Men hvis jeg solver det på min lommeregner giver det som a=e^((r/loge)-(b/loge)) 

Og jeg har skrevet det ind på denne måde: solve(r=log(a/t)+b,a)


Brugbart svar (0)

Svar #12
23. april 2012 af mathon

   ...fordi din lommeregner er indstillet til at regne med ln(x),
   når log(x) indtastes.

   Resultatet er naturligvis det samme - om end det ved første øjekast ikke ser sådan ud  :-)                                         


Svar #13
23. april 2012 af Charlotte1122 (Slettet)

Okay, mange tak for hjælpen :)


Brugbart svar (1)

Svar #14
23. april 2012 af mathon

detaljer

                  e((R/log(e)) - (b/log(e)) = (e1/log(e))R / (e1/log(e))b  = (eln(10))R / (eln(10))b  = 10R / 10b  = 10 R-b


Svar #15
23. april 2012 af Charlotte1122 (Slettet)

Hvad nu hvis man skal isolere t i samme udtryk, kan det så passe det kommer til at give: 

T=(10^R-B)/a 


Brugbart svar (0)

Svar #16
24. april 2012 af mathon

       

                          T = a·10b-R


Svar #17
24. april 2012 af Charlotte1122 (Slettet)

R= log??a/T?+B  
R-B=log??a/T? 
R-B=log??(a)?-log??(T)?  
?10?^(R-B)=?10?^log??(a)? -?10?^log??(T)? 
?10?^(R-B)=?10?^log?(a/T)  
?10?^(R-b)=a/T   
?10?^(R-B)/a=T

Kan du fortælle mig, hvor det er jeg går forkert :)


Brugbart svar (0)

Svar #18
24. april 2012 af nielsenHTX

#17 her fra ?10?^(R-b)=a/T til ?10?^(R-B)/a=T går det galt.

enten gang med T og så divider med 10^(R-B) eller

tag den reciprokke værdi og gang med a 

 


Svar #19
24. april 2012 af Charlotte1122 (Slettet)

Hmm.. jeg forstå det stadig ikke, for når jeg gør det så giver det altså det samme resultat? 


Brugbart svar (0)

Svar #20
24. april 2012 af nielsenHTX

#19

10R-b=a/T  ⇔

T*10R-b=a ⇔

T=a/10R-b   du kan bare stoppe her.

"mathon" og "Singlefyren" bruger at 1/a=a-1

T=a/10(R-b)=a*10-(R-b)=a*10b-R


Forrige 1 2 Næste

Der er 21 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.