Matematik

Isolere ubekendt

25. april 2012 af Jonn87 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej, er det muligt at isolere på ti-89?
Det skal lige bemærkes at jeg ikke mener "Solve(" funktionen.

Se følgende eksempel:

I cirklens ligning (x-x0)^2+(y-y0)^2=r^2 ønsker jeg at isolere y

dvs.

y=????


Brugbart svar (1)

Svar #1
25. april 2012 af SuneChr

y kan isoleres uden brug af lommeregner eller lign.

Vi får en 2.gradsligning i y som løses efter diskriminantmetoden.

x2 og x vil da være dele af konstanten i denne 2.gr. ligning.

y2 + (- 2y0)y + (x2 + x02 - 2x0x + y02 - r2) = 0


Brugbart svar (1)

Svar #2
25. april 2012 af Singlefyren (Slettet)

Du isolerer netop ved at bruge Solve funktionen. Det skulle gerne give to funktioner (de to halvcirkler).


Brugbart svar (1)

Svar #3
25. april 2012 af Andersen11 (Slettet)

I stedet for at benytte diskriminantmetoden er det algebraisk nok lidt simplere blot at arbejde sig ind til y:

(x - x0)2 + (y - y0)2 = r2 , isoler leddet med y,

(y - y0)2 = r2 - (x - x0)2 , idet man antager at højresiden er ≥ 0 , fås

y - y0 = ± [ r2 - (x - x0)2 ]1/2 , og dermed

y = y0 ± [ r2 - (x - x0)2 ]1/2 , for  |x - x0| ≤ r


Brugbart svar (1)

Svar #4
25. april 2012 af NejTilSvampe

det er hvad "solve" gør..


Svar #5
03. juni 2012 af Jonn87 (Slettet)

Solve(x-a)^2+(y-b)^2=r^2,y)

y = -(√r^2-x^2+2•a•x-a^2)-b) ∨ y = (√r^2-x^2+2•a•x-a^2)+b)

 


Skriv et svar til: Isolere ubekendt

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.