Matematik

Vækst

26. april 2012 af Lisianthus (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hejsa

 

Jeg har følgende opgave for og har løst a, b og c, men kan ikke få d til at passe..

Hvad gør jeg forkert? En der kan hjælpe mig på vej?

 

En person indtager 150 mg af et bestemt antidepressiv stof. Mængden af stoffet aftager med 3 % pr. time.

 

a) Opskriv fremskrivningsfaktoren a og begyndelsesværdien b.

b) Opstil en model på formen y= b *a^t   , hvor t betegner timer og y antidepressiv (mg).

c) Udregn hvor meget det antidepressive stof er aftaget efter 4 timer.

d) Bestem halveringskonstanten

 

Mine svar på:

a) a = 1,03 og b = 150 mg

b) y = 150 * 1,03^t

c) y = 150 * 1,03^t = 150 * 1,03^4 = 168,826

d) ?????

 

Tak på forhånd


Brugbart svar (0)

Svar #1
26. april 2012 af nielsenHTX

din model svare til at det stiger med 3% pr time.

det skal være f(t)=150*(1-0.03)t

 

d) den er givet ved

T½=log(½) / log(a)


Svar #2
26. april 2012 af Lisianthus (Slettet)

Er a rigtig så?

 

Og vil det sige:

b) f(t) = 150 * (1-0,03)^t = 150 * (1-0,03)^4

Den forstår jeg ikke helt 


Svar #3
26. april 2012 af Lisianthus (Slettet)

kan godt formlen jeg skal bruge til opgave d

men det giver ikke mening når jeg siger

T½=log(½) / log(1,03) = - 23, 45


Brugbart svar (0)

Svar #4
26. april 2012 af nielsenHTX

#2 +3

a)

din b=150 er korrekt

hvad er 1-0,03 ? det er din a værdi.

c) ja her skal man bestemme f(4)=150*(1-0,03)4=...

d) prøv så igen med den nye a værdi.

 


Svar #5
26. april 2012 af Lisianthus (Slettet)

Super så har jeg regnet om og tror det passer :)
 

Kan du hjælpe mig med en sidste opgave? Jeg ved godt hvordan det skal gøres men er i tvivl. Den første vælger jeg at regne i excel. Hvordan skriver jeg årene ind? er det 10, 20, 30 eller bare 1, 2, 3 mv.

Den lyder:


Andelen af analfabeter blandt kvinder i verdens lavindkomstlande i perioden 1970-2000 er opgjort til

År : 1970, 1980, 1990, 2000
Andel (antal analfabeter pr. 100 kvinder): 73, 65, 56, 47

a) Bestem ved regression (CAS eller Graph) en forskrift for den lineære funktion, der med god
tilnærmelse beskriver udviklingen. Lad x bestemme antal år efter 1970.


b) Forklar, hvad værdierne for konstanterne a og b beskriver i denne model


c) Hvor meget falder andelen af analfabeter pr. 100 kvinder på 7 år?


d) I hvilket år vil andelen af analfabeter blandt kvinder første gang komme under 30, hvis udviklingen
forsætter?

 


Brugbart svar (0)

Svar #6
26. april 2012 af nielsenHTX

#5

man sætter altid begyndelses året til 0 så

1970=t=0

1980=t=10 osv.


Svar #7
26. april 2012 af Lisianthus (Slettet)

KAn det passe det giver et negativt tal?

 

fik det til y = -0,87x + 73,3


Svar #8
26. april 2012 af Lisianthus (Slettet)

Hov ja det er bare mig .. Tallene aftager jo, så det må være rigtigt =)


Svar #9
26. april 2012 af Lisianthus (Slettet)

Når jeg så skal forklare værdierne for konstanterne a og b, er så a = hældning/stigningen? og b= ?

 


Svar #10
26. april 2012 af Lisianthus (Slettet)

Synes ikke opgaven er så let som jeg troede, kan du give hints til b,c og d så jeg kan komme videre :/


Brugbart svar (1)

Svar #11
26. april 2012 af nielsenHTX

#10

b) i f(x)=ax+b er a=hældningen og b=skæringen med y-aksen.

hvad siger det om 

"Andelen af analfabeter blandt kvinder i verdens lavindkomstlande i perioden 1970-2000" ?

c)

bestem f(7)-f(0), altså indsæt x=7 og x=0 og træk dem fra hinanden.

d)

løs f(t)=30


Svar #12
26. april 2012 af Lisianthus (Slettet)

Er det korrekt at få et negativt svar? 

siger f(7) - f(0) = 67,21 - 73,3 ?

Eller skal jeg bytte rundt på dem,, er lidt forvirret.

 

 


Brugbart svar (0)

Svar #13
26. april 2012 af nielsenHTX

#12 som det også antydes i spr. så falder andelen over tid hvilket matematisk stemmer med en negativ værdi. så ja det skal give et negativt tal.


Svar #14
26. april 2012 af Lisianthus (Slettet)

Tusind tak for hjælpen og god aften


Skriv et svar til: Vækst

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.