Matematik

Indtastning TI89

29. april 2012 af Formelsamling (Slettet)

Til prøven MED hjælpemidler, bliver der stillet opgaven:

Bestem de værdier af t, for hvilke a og b er parallelle.

a = [ t - 1; 2]

b = [ 3 ; t ]

Opgaven kan naturligvis løses i hånden, men for at spare kostbar tid, hvordan indtaster man følgende på TI89 ?

 


Brugbart svar (1)

Svar #1
29. april 2012 af Jerslev (Slettet)

#0: Er a og b vektorer? I så fald, hvad skal der gælde om determinanten for parallelle vektorer?


Svar #2
29. april 2012 af Formelsamling (Slettet)

Der gælder for 2 egentlig vektorer, at hvis deres determinant er 0 er de parallelle. Og hvis deres skalarprodukt er 0 er de ortogonale.. Det er sådan set underordnet. Har faktisk kun problemer med indtastningen på TI89. 

Opgaven gælder for prøven MED hjælpemidler :)


Brugbart svar (2)

Svar #3
29. april 2012 af Jerslev (Slettet)

#2 Indtast determinanten som ligning, der er lig nul og solve for t.

Noget i stil med: F2-->solve-->

solve((t-1)*t-3*2,t)


Svar #4
29. april 2012 af Formelsamling (Slettet)

Hmm det gider den sgu ikke lige. Ham mathon plejer nu at være en sand guru i TI89 indtastning.


Brugbart svar (1)

Svar #5
29. april 2012 af Jerslev (Slettet)

#4: Beklager, jeg har ikke lige min 89'er i nærheden. :)

Du skal i hvert fald op og finde "solve" og så blot indtaste ligningen. Jeg mener den ligger under "F2".


Svar #6
29. april 2012 af Formelsamling (Slettet)

Det er helt iorden, har prøvet mig lidt frem. Men den spytter ikke noget ud, som giver mening :-/

 

Define a = [ t - 1; 2]
Define b = [ 3 ; t ]

solve(crossP(a,b)=0,t)

hmm. 


Brugbart svar (1)

Svar #7
29. april 2012 af Andersen11 (Slettet)

#4

Du spilder da mere tid med at rode med et CAS værktøj for den slags simple ligninger end ved at opstille ligningen og løse den i hånden.

Man kan jo umiddelbart af ligningen

(t - 1) · t  -  2 ·3 = 0 , eller

(t - 1) · t - (-3) ·(-2) = 0

se, at t = 3 er en løsning, og dermed også at t = -2 er en løsning.


Brugbart svar (1)

Svar #8
29. april 2012 af Jerslev (Slettet)

#6: Det er fordi CrossP refererer til krydsprodukt, der ikke virker for vektorer i 2 dimensioner.


Svar #9
29. april 2012 af Formelsamling (Slettet)

#7 Helt enig. Men nu er det ikke altid, at opgaverne er lige så lette som overstående. Det ville ikke være en god ide at risikere noget. Hellere bruge 3 minutter ekstra på at indtaste på lommeregneren, end at regne forkert. 


Brugbart svar (1)

Svar #10
29. april 2012 af turk89 (Slettet)

#0

Skriv følgende:

solve(det([t-1,2;3,t])=0,t)


Skriv et svar til: Indtastning TI89

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.