Matematik

Cylinderrør

02. maj 2012 af mogens91 (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej,

Se vedhæftede billede,

Jeg er først og fremmest i tvivl, om det er et cylinderrør. Er det det?

 

OG desuden, hvad står R for? :)

 

Vedhæftet fil: asdf.JPG

Brugbart svar (0)

Svar #1
02. maj 2012 af Andersen11 (Slettet)

Det er ikke et cylinderrør, men slangen kan med god tilnærmelse udstrækkes til en cylinder med en højde, der svarer til den samlede kurvelængde langs den stiplede midterlinie. På figuren betegner R radius i de to strært krummede cirkeldele, som slangen følger i starten og ved enden.


Brugbart svar (0)

Svar #2
02. maj 2012 af peter lind

Det erv ikke en cylinder. Så skulle tværsnittet være en cirkel. R er krumningsradius


Svar #3
02. maj 2012 af mogens91 (Slettet)

Kan man bruge Guldins regel nr. 2 for at finde rumfanget af stykket fra I til II?

 


Svar #4
02. maj 2012 af mogens91 (Slettet)

Kan jeg bruge buelængden af mit stykke til noget? 


Brugbart svar (0)

Svar #5
02. maj 2012 af Andersen11 (Slettet)

En hurtig, tilnærmet "vandslange"løsning består i at beregne den samlede kurvelængde langs midterlinien af slangen som foreslået i #1. Denne er

L = 2·2π·R250·150º/360º + 2π·R900·240º/360º = 2π·(5/6)·R250 + 2π·(2/3)·R900 = 5078,908mm,

hvor R250 og R900 betegner de to krumningsradier på 250mm hhv 900mm.

Det samlede indre rumfang i denne udstrakte slange er så

Vslange = π·ri2·L ,

hvor ri = 45mm er den indre radius i røret. Man finder så

Vslange = 32,31dm3 = 32,31L .

En mere stringent fremgangsmåde vil være at benytte udtrykket for rumfanget af en torus med indre tuberadius r og radius til tubens centrum R:

Vtorus = πr2·2πR .

Røret i opgaven kan betragtes som sammensat af tre torusstykker, hvoraf de to i enderne er kongruente:

Vrør = 2·πri2·2πR250·150º/360º + πri2·2πR900·240º/360º

       = πri2 · (2·2πR250·150º/360º + 2πR900·240º/360º)

Man ser ved sammenligning, at dette udtryk beregnes til præcis det samme som Vslange ovenfor.


Svar #6
03. maj 2012 af mogens91 (Slettet)

Der står 18,654 L i facit. 


Brugbart svar (1)

Svar #7
04. maj 2012 af Andersen11 (Slettet)

#6

Det skyldes jo så at jeg har regnet den store radius (kaldet R900) til 900mm, men den skal jo kun være 450mm, altså i udtrykkene i #5 skal man bruge R450 = 450mm i stedet for R900. Endvidere er vinkeldelene for kurvestykkerne med R250 ikke 2·150º, men 2·120º = 240º. Udtrykkene skal derfor være

L = 2·2π·R250·120º/360º + 2π·R450·240º/360º = 2π·(2/3)·R250 + 2π·(2/3)·R450

Så får man

L = 2π·(2/3)·R250 + 2π·(2/3)·R450 = 2932.153mm

og dermed

Vslange = π·ri2·L = 18,654dm3

I formuleringen med torus, bliver udtrykket så

Vrør = 2·πri2·2πR250·120º/360º + πri2·2πR450·240º/360º

       = πri2 · (2·2πR250·120º/360º + 2πR450·240º/360º)


Svar #8
04. maj 2012 af mogens91 (Slettet)

Okay,

men hvilken formel bruger du ved højresiden af L?

Jeg mener, har du brugt en specifik formel for en specifik figur ?


Brugbart svar (1)

Svar #9
04. maj 2012 af Andersen11 (Slettet)

#8

Jeg forstår ikke, hvad du mener her? Det er forklaret i #5 (med korrektionerne i #7). Man beregner den samlede buelængde langs midterlinien af slangen. Midterlinien består af tre dele, der hver er en del af en cirkel. Man bestemmer derfor, hvor stor en centervinkel hver cirkeldel spænder over, idet 360º svarer til hele cirklens omkreds.

Den første del af slangen er en del af en cirkel med radius R250 = 250mm med en centervinkel på 120º.

Den næste del af slangen er en del af en cirkel med radius R450 = 450mm med en centervinkel på 180º+2·30º = 240º.

Den sidste del af slangen er kongruent med den første del.


Svar #10
04. maj 2012 af mogens91 (Slettet)

Det var faktisk lige netop det jeg havde brug for. 


Skriv et svar til: Cylinderrør

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.