Matematik

Differentialligning

02. maj 2012 af mathbj (Slettet) - Niveau: A-niveau

Et vandbad opvarmes fra 20ºC til 100ºC. Den indre temperatur (målt i ºC) i et bestemt objekt, der befinder sig i vandbadet under opvarmningen, er en funktion f af tiden t (målt i sekunder). Det oplyses at f er en løsning til differentialligningen

y' = 0,03 · (g(t) - y),

hvor g(t) er vandbadets temperatur til tiden t. Endvidere oplyses det, at til tidspunktet t = 0 er objektets indre temperatur 10ºC, og at

g(t) = 20 + 0,25 · t,     0 ≤ t ≤ 320.

a) Bestem objektets indre temperatur, når vandbadets temperatur bliver 100ºC.

 

Jeg går ud fra at jeg først skal finde en funktion til f, men hvordan gør jeg det?


Brugbart svar (0)

Svar #1
02. maj 2012 af Andersen11 (Slettet)

Løs differentialligningen

y' = 0,03 · (g(t) - y) , hvor g(t) = 20 + 0,25 · t .

Benyt den færdige løsningsformel for lineære differentialligninger af 1. orden ("panserformlen").


Brugbart svar (0)

Svar #2
02. maj 2012 af peter lind

Du skal samle alt med y på venstre side. Brug dernæst panserformel eller hvis det er tilladt et CAS værktøj


Svar #3
02. maj 2012 af mathbj (Slettet)

Panserformlen tager vel nogen forskellige skikkelser afhængigt af den sammenhæng den skal benyttes i, således at man skal finde den som ligninger, i det her tilfælde y' = 0,03 · ((20 + 0,25 · t) - y), hvilket er f'(x) = x · f(x). Eller er det korrekt forstået?

 

 


Svar #4
02. maj 2012 af mathbj (Slettet)

Eller y' + f(x)·y = f(x)


Brugbart svar (0)

Svar #5
02. maj 2012 af Andersen11 (Slettet)

#3

Panserformlen tager vel altid samme skikkelse. Det drejer sig om at omskrive den aktuelle differentialligning, således at man kan aflæse de forskellige funktioner, der skal indsættes i panserformlen. Skriver man differentialligningen på formen

y ' + p(x)·y = q(x) ,

fås løsningen som

y(x) = e-P(x) · (∫eP(x) q(x) dx + c) , hvor P(x) = ∫p(x) dx er et integral til p(x) , og c er en arbitrær konstant.


Svar #6
02. maj 2012 af mathbj (Slettet)

Det vil sige at f(x) får formen y' = ay · y = h(x) der omformes til y = e-ax · ∫ h(x) · eax dx. Og så skal man ud fra ligningen     y' = 0,03 · ((20 + 0,25 · t) - y) aflæses nogen værdier, som skal indsættes i f(x)?   

 

 


Brugbart svar (0)

Svar #7
02. maj 2012 af Andersen11 (Slettet)

#6

Jeg ved ikke, hvad det er, som du kalder f(x) i dette.

Differentialligningen har formen

y' + 0,03·y = 0,03·g(t)

Benytter man nomenklaturen i #5, har man p(t) = 0,03 og q(t) = 0,03·g(t) = 0,60 + 0,0075·t , dvs

y(t) = e-0,03t · (∫e0,03t · (0,60 + 0,0075·t) dt + c)


Svar #8
02. maj 2012 af mathbj (Slettet)

Hvis jeg tager udgangspunkt i en anden opgave, hvor f(x) allerede er fundet

y = x · y' - x2     og     f(x) = x2 - 3x

så er det meget let med at man indsætter f'(x) og f(x) i ligningen

x2 - 3x = x · (2x - 3) - x2 ⇔ x2 - 3x = x2 - 3x 

Hvordan man lige finder f(x) hvis ikke den er opgivet i opgaven har jeg ikke helt fundet ud af.


Brugbart svar (0)

Svar #9
02. maj 2012 af Andersen11 (Slettet)

#8

Det er jo netop det, som den færdige løsningsformel ("panserformlen") i #5 går ud på. Man benytter den til at nedskrive den færdige løsning.


Svar #10
03. maj 2012 af mathbj (Slettet)

Skal jeg så integrerer (∫e0,03t · (0,60 + 0,0075·t) dt. ?


Brugbart svar (0)

Svar #11
03. maj 2012 af Andersen11 (Slettet)

#10

Ja, det er jo det, som et integral indebærer. Man skal finde en stamfunktion til den funktion, der er under integraltegnet.


Svar #12
03. maj 2012 af mathbj (Slettet)

Så får jeg et besynderligt resultat:

y(t) = e-0,03t · [(-0,25t - 28,3333) · (0,970446)t]

Kan det være rigtigt og hvad skal jeg bruge det til?


Brugbart svar (0)

Svar #13
03. maj 2012 af peter lind

Jeg kan ikke se du på nogen mulig måde kan få 0,970446t.  Hvad har du gjort ?


Svar #14
03. maj 2012 af mathbj (Slettet)

Jeg integrere (∫e-0,03t · (0,60 + 0,0075t)


Brugbart svar (0)

Svar #15
03. maj 2012 af Andersen11 (Slettet)

#14

Man skal benytte, at

∫ t·eat dt = ((1/a)·t - (1/a2))·eat  + k


Svar #16
03. maj 2012 af mathbj (Slettet)

Så ligner det at man skal integrere ∫ t·e-0,03tdt = ((1/0,03)·t - (1/0,032))·e0,03t + k. Det giver slet ikke mening. Jeg har ikke nogen ide om hvordan jeg finder frem til den funktion.  


Svar #17
03. maj 2012 af mathbj (Slettet)

Hvis jeg skal beregne det på lommeregneren så indtastes det deSolve(y'=0,03·((0,60+0,0075t-y) = e0,03t,t)


Svar #18
03. maj 2012 af mathbj (Slettet)

Eller mere præcist deSolve(0,03·((20+0,25t)-y)=e0,03t,t,y)


Brugbart svar (0)

Svar #19
03. maj 2012 af Andersen11 (Slettet)

#16

Man finder, fra #7,

y(t) = e-0,03t · (∫e0,03t · (0,60 + 0,0075·t) dt + c)

      = e-0,03t · ((0,60/0,03) · e0,03t + 0,0075 · ∫t·e0,03t dt + c)

      = 20 + 0,0075·e-0,03t · ((1/0,03)t -(1/0,03)2)·e0,03t + c·e-0,03t

      = 20 + t/4 - (25/3) + c·e-0,03t

      = (35/3) + t/4 + c·e-0,03t


Svar #20
03. maj 2012 af mathbj (Slettet)

Den ligning der bruges, er det

Den fuldstændige differentialligning

y' + ay = h(x)

og

y = e-ax·∫h(x)·eaxdx

Her undre det mig blot at der står dx til sidst, hvor du skriver dt.


Skriv et svar til: Differentialligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.