Matematik

differentialligning

03. maj 2012 af Mathematica (Slettet) - Niveau: A-niveau

Søger den den nemmeste måde at løse følgende differentialligningen:

y '' = k/y2


nogen bud? :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
03. maj 2012 af peter lind

Gæt på en funktion af formen y = c*xn


Svar #2
03. maj 2012 af Mathematica (Slettet)

Okay, så finder jeg y=cx2/3 hvoraf man finder at k = -2/9c. Et par ting undrede mig dog:
Det ser ud til at løsningen er entydigt bestemt så snart k er givet. Plejer en andenordens differentialligning ikke at kræve to begyndelsesbetingelser, f.eks. y(0)=a, y'(0)=b?
Og giver denne gættemetode den fuldstændige løsning?

Jeg ved godt jeg bad om den nemmeste løsning, men nu blev jeg pludselig mere nysgerrig :) 


Brugbart svar (0)

Svar #3
03. maj 2012 af peter lind

Du har ret i at der skal være 2 integrationskonstanter. En af dem kan du få ved at gætte på c*(x-a)n i stedet for. Differentialligningen sværhedsgrad ligger meget over hvad man skal kunne i gymnasiet så det er tænkeligt at du blot skal bruge et CAS værktøj


Brugbart svar (0)

Svar #4
03. maj 2012 af Andersen11 (Slettet)

#2

Der er ikke tale om en lineær differentialligning, så man kan ikke anvende resultater fra teorien for lineære differentialligninger på denne differentialligning.

Med den ovenstående løsning finder man k = -(2/9)·c3 .


Svar #5
03. maj 2012 af Mathematica (Slettet)

c3? Hvorfra kommer potensen? Og hvorfra vil den anden integrations komme fra? 


Brugbart svar (0)

Svar #6
03. maj 2012 af Andersen11 (Slettet)

#5

Med y = c·xn har man y'' = c·n·(n-1)xn-2 = k/y2 = k·c-2·x-2n , dvs

k = c3·n·(n-1)·xn-2

Hvis man vælger at integrere ligningen ved numerisk integration, kræver det en begyndelsesbetingelse for både y og y' . Det kunne så tyde på, at y = c·xn ikke er den fuldstændige løsning til differentialligningen.


Brugbart svar (0)

Svar #7
03. maj 2012 af Andersen11 (Slettet)

Under passende antagelser har vi, at

dy/dx = 1 / (dx/dy) , og dermed

d2y/dx2 = -1 / (dx/dy)2 · d2x/dy2 · dy/dx = -1 / (dx/dy)3 · d2x/dy2 .

En differentialligning af formen

d2y/dx2 = F(y)

kan derfor skrives som en ligning i den omvendte funktion x(y):

d2x/dy2 = -(dx/dy)3 · F(y) ,

der jo er en separabel differentialligning i u(y) = dx/dy :

du/dy = -u3 · F(y) , dvs.

- ∫ u-3 du = ∫ F(y) dy , eller

u-2 = ∫ F(y) dy + c1 .

Heraf fås så

u = dx/dy = ±1 / [∫ F(y) dy + c1]1/2 ,

og dermed fås den generelle løsning for den inverse funktion

x = ± ∫ (1 / [∫ F(y) dy + c1]1/2) dy + c2 .

Med F(y) = k/y2 fås ∫ F(y) dy = -k/y, og dermed

x = ± ∫ (1 / [c1 - k/y]1/2) dy + c2

 


Skriv et svar til: differentialligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.