Matematik

Kvartilsæt

04. maj 2012 af Formelsamling (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hvis jeg har 10 observationer, hvad er så Q1 og Q2 ?

Maximum er den 10. observation.

Medianen er den 5. observation.

Minimum er den 1. observation.

Men hvis man dividerer 10 med 1,4 får man 2,5 - er det så nr. 2 eller nummer 3 der er Q1 (nedre kvartil) ? og hvad med Q3 (øvre kvartil) ?


Brugbart svar (0)

Svar #1
04. maj 2012 af Krabasken (Slettet)

10 er et lige tal - derfor er der to midtertal, nemlig nr. 5 og 6

Medianen er derfor gennemsnittet af disse to tal

Nedre kvartil bliver GENNEMSNITTET af tal 2 og 3

Øvre       -       -                  -                     -  -  8 og 9 

;-)


Brugbart svar (0)

Svar #2
04. maj 2012 af Singlefyren (Slettet)

Prøv at bruge søgefeltet her på studieportalen.


Svar #3
04. maj 2012 af Formelsamling (Slettet)

Gælder dette for ALLE kvartilsæt når der indgår et lige antal observationer?

Hvad så hvis der havde været 11 observationer? 

 


Brugbart svar (0)

Svar #4
04. maj 2012 af Krabasken (Slettet)

Så havde medianen været nr. 6

Nedre kv. nr. 3

Øvre kv. nr. 9

;-)


Svar #5
04. maj 2012 af Formelsamling (Slettet)

Oksekødspølser
(kcal pr. 100 g)      111 131 132 149 149 153 157 158 184 190

Dvs Kvartilsættet for disse 10 observationer er som følger:

Min: 111
Nedre kvartil Q1: 131,5
Median: 151
Øvre kvartil Q2: 171
Max: 190

?

Hvad havde kvartilsættet været på de 13 observationer?

Kyllingepølser
(kcal pr. 100 g) 86 94 102 132 135 142 143 144 146 152

 

Du må undskylde, jeg beder om at få tingene skåret ud i pap. Mit gennemsnit er på 11,3 - klarer mig godt i alt udover Mat -_-

 


Brugbart svar (0)

Svar #6
04. maj 2012 af Andersen11 (Slettet)

#5

Hvad mener du med det spørgsmål:

"Hvad havde kvartilsættet været på de 13 observationer?"

Hvilke 13 observationer henviser du til her?.

Ved kyllingepølserne skal man benytte nøjagtigt samme fremgangsmåde som ved oksekødspølserne; der er igen 10 observationer i datasættet, så kvartilerne skal findes på nøjagtigt samme måde.

 


Svar #7
05. maj 2012 af Formelsamling (Slettet)

Den har sgu failet lidt i copypasten .. der skulle gerne være 13:

86 94 102 132 135 142 143 144 146 152 158 163 168

Hvad er kvartilsættet?


Brugbart svar (0)

Svar #8
05. maj 2012 af Krabasken (Slettet)

Hvad er dit eget bud - nu har du jo lært finten - ?


Svar #9
05. maj 2012 af Formelsamling (Slettet)

er q1 = gennemsnittet af 3 og 4?

Medianen = gennemsnittet af 6 og 7 ?

Q3 = gennemsnittet af ??


Brugbart svar (0)

Svar #10
05. maj 2012 af Krabasken (Slettet)

Q1 og Q3 er helt symmetriske - må vi få resultaterne ?


Svar #11
05. maj 2012 af Formelsamling (Slettet)

 Q1 = gennemsnittet af 3 og 4?

Medianen = gennemsnittet af 6 og 7 ?

Q3 = gennemsnittet 7 og 8? 

 


Brugbart svar (0)

Svar #12
05. maj 2012 af Krabasken (Slettet)

13 er ulige, så der er ikke noget gennemsnit ved medianen

1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13


Svar #13
05. maj 2012 af Formelsamling (Slettet)

Jeg forstår stadig ikke hvordan du bare kan vide at Q1 og Q3 er lige netop der. 

Medianen siger lidt sig selv. Men hvis du havde haft 21 observationer - hvad havde man så gjort? Jeg savner lidt en generel formel .. kan ikke finde nogen i mine matematikbøger


Brugbart svar (0)

Svar #14
05. maj 2012 af Krabasken (Slettet)

Først finder du medianen.

Det tal - eller de to tal - som du nu har brugt til medianen smider du ud.

Så står der tilbage to talrækker adskilt af et hul.

Dem behandler du hver for sig på samme måde, som du før fandt medianen.

Bedre nu  - ?


Svar #15
05. maj 2012 af Formelsamling (Slettet)

Okay jeg prøver lige, med disse tal:

1 2 3 4 5 6 7 8 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21

Medianen må være:

1 2 3 4 5 6 7 8 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21

(da der er 10 op til 21 - og 10 ned til 1)

Q3 må være (tror jeg):

1 2 3 4 5 6 7 8 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21

(da der er 5 op til 21 og 5 ned til 11)

Q1 må være (tror jeg):

1 2 3 4 5 6 7 8 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21

Da der er 5 op til 11 og 5 ned til 1)

Eller hvad?


Brugbart svar (0)

Svar #16
05. maj 2012 af Krabasken (Slettet)

Du glemmer at smide 11 væk, inden du går videre

Der skal være et hul, hvor der før stod 11

11 skal nemlig IKKE mere regnes med


Svar #17
05. maj 2012 af Formelsamling (Slettet)

Når jeg har smidt 11 væk og jeg skal finde Q3 har jeg disse observationer tilbage:

12 13 14 15 16 17 18 19 20 21

Hvordan ved jeg om det skal være:

12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 (som jeg skal tage gennemsnittet af?)

ELLER 

12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 (som jeg skal tage gennemsnittet af?)


Brugbart svar (0)

Svar #18
05. maj 2012 af Krabasken (Slettet)

Du skal lissom før finde midtpunktet - der skal være lige mange på hver side, - og midtpunktet afhænger jo af,

om der nu er lige eller ulige i de resterende rækker


Svar #19
05. maj 2012 af Formelsamling (Slettet)

Er Q3 så gennemsnittet af 16 og 17 ?

Det er altså rimelig forvirrende :(


Brugbart svar (0)

Svar #20
05. maj 2012 af Krabasken (Slettet)

Nemlig !


Forrige 1 2 Næste

Der er 27 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.