Matematik

stamfunktion og tangent ?

05. maj 2012 af warz0ne (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej. jeg har en opgave der lyder på :

En funktion f er bestemt ved f (x) = 2x − 3.

Med F betegnes en stamfunktion til f .

Bestem F , når det oplyses, at linjen med ligning y = x + 5 er tangent til grafen for F .

Jeg har bestemt F. som blev F(x)=x2 - 3x + k

hvordan finder man K ?

Jeg har set i en lignende opgave hvor nogen har kommenteret at man skal gøre det på denne måde:

Dernæst tegner jeg tangentligning og F(x) i CAS, prøver mig frem med forskellige værdier for k, og kan aflæse på grafen at y bliver tangent til F(x) ved k=9

Derfor bliver stamfunktionen:
F(x)=x^2-3x+9

Men jeg forstår slet ikke hvordan man kan prøve sig frem i CAS ?

Nogen der kan hjælpe med bedre forståelse ? :(




Brugbart svar (0)

Svar #1
05. maj 2012 af peter lind

Du skal ikke prøve dig frem men regne dig frem. tangentlinjen har hældningen 1. Det betyder at du kan finde x-koordinaten til røringspunktet af ligningen f(x) = 1. Sætter du det ind i ligningen for tangenten får du y koordinaten for røringspunkt. Det sætter du ind i stamfunktionen, hvilket giver en ligning til bestemmelse af k


Brugbart svar (0)

Svar #2
05. maj 2012 af nielsenHTX

tangenten har hældning 1, så finder hvor F(x) har en hældning på 1 dvs.

 F '(x)=1

2x − 3=1 ⇒x=2

i det punkt har x + 5 og F(x) samme værdi så

2+5=7 altså kan k bestemmes ud fra punktet (2,7) dvs. løs

22 - 3*2 + k=7

 


Svar #3
05. maj 2012 af warz0ne (Slettet)

hvordan ved vi at tangentlinjen har hældning er 1 ?


Brugbart svar (0)

Svar #4
05. maj 2012 af nielsenHTX

#3 (x + 5)'=1


Svar #5
05. maj 2012 af warz0ne (Slettet)

Undskyld, jeg føler mig virkelig dum.. men kan stadig ikke se hvordan (x + 5´) er det samme som 1 ?


Brugbart svar (1)

Svar #6
05. maj 2012 af mathon

    tangent
                             y = 1·x + 5


Brugbart svar (1)

Svar #7
05. maj 2012 af peter lind

Tangentens ligning er y = x+5. Hældningen for en linje er koefficienten til x og altså her 1. I #6 er der benytte at hældningen i et givet punkt  er den afledede af funktionen.


Svar #8
05. maj 2012 af warz0ne (Slettet)

oki tak .. det hjalp lidt bedre på forståelsen ...dvs jeg skal altid antage at hældningen er x'et ? :) 
 


Brugbart svar (1)

Svar #9
05. maj 2012 af mathon

 hældningstallet 1 for tangenten bestemmes af

                  F '(xo) = f(xo) = 2xo-3 = 1

 hvoraf
                               xo = 2

tangentligning
                              y = 1·(x-2) + F(2) = x + 5
    dvs
                                       x - 2 + F(2) = x + 5

 hvoraf
                             F(2) = 7

stamfunktionen F(x) går altså gennem punktet (2,7)

 du har nu

                      F(x) = y = x2 - 3x + k  
        og
                                 7 = 22 - 3·2 + k

                                 k = 9

 


Brugbart svar (1)

Svar #10
05. maj 2012 af peter lind

Det er koefficienten til x i en lineær funktion. Mere generelt er hældningen for en tangent til grafen for en funktion f(x) i (x0, f(x0))    f'(x0)


Svar #11
05. maj 2012 af warz0ne (Slettet)

tusinde tak for jeres hjælp :)


Skriv et svar til: stamfunktion og tangent ?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.