Kemi

pH-beregning af syre med to pks-værdier?

08. maj 2012 af peterandersen1992 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Molarmassen af ascorbinsyre er 176 g/mol.
Ascorbinsyre er en svag diprot syre med pKs værdierne 4,2 og 11,6. Syrekarakteren af ascorbinsyre skyldes keto-enol tautomeri i strukturen.

Hvilket rumfang 0,100 M NaOH skal der sættes til 100 mL 0,02 M  acorbinsyreopløsning for at opløsningens pH bliver 4,2 ?

 

Nogle der kan vise mig hvordan den skal beregnes ??? Har prøvet med både henderson hasselback og andre gode ligninger - desværre uden at ramme bingo :( 


Brugbart svar (1)

Svar #1
08. maj 2012 af mathon

da pH = 4,2 optræder ascorbinsyre monoprot
        


Brugbart svar (2)

Svar #2
08. maj 2012 af mathon

 

                                                              HAsc   +   OH-   --->   Asc-   +   H2O
             

                                         pH = pKs1   +   log(n(Asc-) / n(HAsc))

                                         4,2 = 4,2  +   log(n(Asc-) / n(HAsc))

                                        log(n(Asc-) / n(HAsc)) = 0

                                        n(Asc-) / n(HAsc) = 1

                                        n(Asc-) = n(HAsc) = (1/2)·c(HAsc) = (1/2)·(0,100 L) · (0,02 mol/L) = 0,001 mol

           titerligning
                                        Vb·cb = ns

                                        Vb·(0,100 mol/L) = (0,001 mol)

                                        Vb = (0,001 mol) / (0,100 mol/L) = 0,010 L = 10 mL
 

                                 Der skal tilsættes 100 mL 0,02 M  acorbinsyreopløsning 10 mL 0,100 M NaOH 
                                 for at opløsningens pH bliver 4,2

da
                                 [Asc-] = [OH-] = [NaOH]


Svar #3
08. maj 2012 af peterandersen1992 (Slettet)

Super svar tak - det kan jeg godt se :) var også lidt derhen af, men manglede lige det sidste. det der forvirrede var at jeg mente at pks på 11,6 burde spille ind på en eller anden måde. Hvad ville pH egentligt være for en ren ascorbinsyreopløsning ? bare lige for at sætte svaret i persektiv


Brugbart svar (1)

Svar #4
08. maj 2012 af mathon

       det afhænger af ascorbinsyrens formelle koncentration

           
                             pH(cs) = - log[-10-pKs1/2 + √(10-2pKs1/4 + 10-pKs1·cs)]


Svar #5
08. maj 2012 af peterandersen1992 (Slettet)

nå Ja, selvfølgelig det er klart :)


Brugbart svar (1)

Svar #6
08. maj 2012 af mathon

ellers kan du tegne
         et Bjerrumdiagram med to kurver


            én for

                           H2Asc   +   H2O   <--->   HAsc-   +   H3O+

           hvor
                           pH = pKs1 + log((1-x)/x)             0<x<1

og

            én for

                           HAsc-   +   H2O   <--->   Asc2-   +   H3O+

           hvor
                           pH = pKs2 + log((1-x)/x)             0<x<1


Svar #7
08. maj 2012 af peterandersen1992 (Slettet)

Tak :)

Hvordan beregner man egentligt følgende:

10 mL 1,75 * 10-5 M HCl blandet med 10 mL 0,01 M NaOH 


Brugbart svar (1)

Svar #8
08. maj 2012 af mathon

         n(HCL) = V·c = (0,010 L) · (1,75 * 10-5 mol/L) = 1,75·10-7 mol

         n(NaOH) = V·c = (0,010 L) · (0,01 mol/L) = 10-4 mol

         n(OH-)overskud = (10-4 mol) - (1,75·10-7 mol) = 9,9825·10-5 mol i fællesvolumen 20 ml

         [OH-] = n/V = (9,9825·10-5 mol) / (0,020 L) = 0,004991 M

         pOH = - log(0,004991) = 2,3

         pH = 14 - pOH = 14 - 2,3 = 11,7


Skriv et svar til: pH-beregning af syre med to pks-værdier?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.