Matematik

delingsproblem

15. maj 2012 af geldo (Slettet)

N personer, der skal dele et beløb og antag, at N er et lige tal.
Hvor stor en brøkdel af beløbet får de hver, hvis halvdelen af de N personer hver skal have 50% mere end hver af de andre?


Svar #1
15. maj 2012 af geldo (Slettet)

hjælp


Brugbart svar (0)

Svar #2
15. maj 2012 af Andersen11 (Slettet)

Lad hver af de personer, der får mindst, få andelen x. En person, der får mere, får da 1,5x . To sådanne personer får da i alt x + 1,5x = 2,5x . Der er i alt N/2 af disse par, så

2,5·x·N/2 = 1


Brugbart svar (0)

Svar #3
18. maj 2012 af strangers

Jamen er det ikke stadig en ligning med to ubekendte?


Brugbart svar (0)

Svar #4
18. maj 2012 af Andersen11 (Slettet)

#3

Man skal forestille sig, at N er et givet tal. Den ubekendte x afhænger så af N, hvilket man også ser ved at løse ligningen i #2

x = 4 / (5·N)

N er et givet lige tal, det samlede antal personer, der skal dele pengene. De går sammen i grupper på 2 personer i hver. Hver gruppe får det samme beløb. Da der er N/2 grupper, får hver gruppe brøkdelen (2/N) af det samlede beløb. Inden for hver gruppe får den ene person 50% mere end den anden. De to personer i hver gruppe skal altså dele brøkdelen (2/N) af det samlede beløb, således at den ene får (2/5) af denne del, mens den anden får 3/5 af denne del, idet 3/5 er 50% større end 2/5 . Den person i hver gruppe, der får mindst, får derfor brøkdelen

(2/N)·(2/5) = 4/N

af det samlede beløb, mens den anden person får brøkdelen

(2/N)·(3/5) = 6/N

af det samlede beløb.


Skriv et svar til: delingsproblem

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.