Matematik
konturintegral
Løs integralet
∫sinθ/(a-sinθ)dθ , [0:2π], a>1
ved at transformere til den komplekse plan.
Okay, lad os se, hvor langt jeg kan komme.
Vi sætter z=eiθ
hvorved dθ = dz/iz. Samtidig er sinθ=1/2i(z-z-1), så vi får:
∫1/2i(z-z-1)/(a-1/2i(z-z-1) dz/iz
Nu er mit spørgsmål så bare, hvordan jeg får skrevet brøken i ovenstående til formen g(z)/(z-z0)m og altså finder ordenen af den pol, som står i tælleren. Typisk får man en kvadratisk ligning i brøken som kan løses og giver to rødder, men jeg kan ikke rigtig slippe af med, at der kommer til at stå f.eks. z-1 i tælleren. Hvordan kan jeg omskrive til den form der behøves, og hvordan kan jeg være sikker på at den er den rigtige, dvs. hvilket krav er der egentlig til hvordan g(z) skal se ud?
Svar #2
16. maj 2012 af Euroman28
Vil mene det er nemmere at inddrage Eulers identitet for
så får du integral som er nemmere at arbejde med.
Der er Matematik i alt.
Svar #3
16. maj 2012 af Mathematica (Slettet)
Euroman: Det er jo præcist den jeg bruger til at udtrykke sinθ ved z?
Peter: Du må nok hjælpe mig lidt mere :( Hvis jeg gør, som du siger fås:
∫-1/2(z-z-1)2/(az(z-z-1)-1/2i z(z-z-1)2)
Hvordan hjælper det mig?
Svar #4
16. maj 2012 af Euroman28
#3,
Nåå jeg det kan se nu, så ikke ordentlig efter.
Nu hvor du har dit integral på plads så anvender Rest-sætningen[Residue-theorem] til at løse det sidste.
http://en.wikipedia.org/wiki/Residue_theorem
Der er Matematik i alt.
Svar #5
16. maj 2012 af peter lind
#3 Det var heller ikke nogen god ide. Nævneren er (a-½i(z-z-1))*iz = aiz+½z2-½ =½(z2+2aiz -1). Forlænger du i tæller og nævner med ½z får du (z2-1)/[ z(z2+2aiz-1)]
Svar #6
16. maj 2012 af Euroman28
@#5, kan hun ikke bruge partial-fractions til at løse resten?
Der er Matematik i alt.
Svar #7
16. maj 2012 af Mathematica (Slettet)
Selvom jeg ikke får det samme i nævner kan jeg godt få z2-1 i tæller. Men hvordan kan man herfra vide, at man ikke kan få en pol af endnu højere orden i nævneren? Dvs. hvad er det for et krav som udtrykket z2-1 i tælleren opfylder således, at man kan være sikker på at nævneren indeholder samtlige poler for funktionen?
Svar #9
16. maj 2012 af Mathematica (Slettet)
Jamen hvad hvis z=±1? Disse punkter ligger godt nok på randen af enhedscirklen men kan de ikke give problemer? Hvad er de præcise krav for g(z) for at en funktion f(z) = g(z)/(z-a)m har en pol af orden m?
Svar #10
16. maj 2012 af peter lind
Det eneste krav er at g(z) er kontinuert. Jeg kan ikke se at z=±1 kan give problemer. Der er intet krav om at g(z) ikke må blive 0. Hvis a=0 bliver nævneren også z2-1 I dette tilfælde bliver funktionen 1, som nemt kan integreres
Svar #11
17. maj 2012 af Andersen11 (Slettet)
Det er givet i opgaven, at a > 1. Man udfører substitutionen z = eiθ og integrerer langs enhedscirklen C:
0∫2π sin(θ) / (a - sin(θ)) dθ = ∫C (z - (1/z))/(2i) / (a - (z - (1/z))/(2i)) dz/(iz)
= i ∫C (z2 -1) / (z2 -2iaz -1) dz/z
Funktionen f(z) = (z2 -1) / (z2 -2iaz -1) ·(1/z) har polerne z = 0 , og z = i·(a ±√(a2-1)) , og af disse ligger kun z = 0 inden for enhedscirklen, når a > 1 . Rækkeudvikler vi 1 / (1 + 2iaz -z2) , ser vi, at der kun er bidrag til integralet fra leddet (1/z) , så vi har
i ∫C (z2 -1) / (z2 -2iaz -1) dz/z = i ∫C dz/z = i·2πi = -2π , dvs.
0∫2π sin(θ) / (a - sin(θ)) dθ = -2π .
Dette bekræftes også ved direkte integration via stamfunktion, idet
∫ sin(θ) / (a - sin(θ)) dθ = ∫ (sin(θ)-a+a) / (a - sin(θ)) dθ
= ∫ -dθ + a·∫ dθ / (a - sin(θ))
= -θ + a·(2/√(a2-1))·Arctan[ (a·tan(θ/2) - 1)/√(a2-1) ] ,
og da tan(2π/2) = tan(π) = tan(0) , fås så
0∫2π sin(θ) / (a - sin(θ)) dθ = [-θ]2π0 = -2π , a > 1 .
Svar #12
18. maj 2012 af Mathematica (Slettet)
Hej Andersen, facitlisten i min bog siger noget andet. Jeg er kommet frem til det samme som dig. Men den siger, at den eneste pol inden for enhedscirklen er ia - i√(a2-1) (jeg tror du har glemt i, som har fået dig til at sige at både + og - polen ligger uden for enhedscirklen). Til gengæld nævner bogen ikke noget om polen omkring z=0, hvilket du går ud fra, og jeg også gik ud fra. Kan du med den nye viden måske forklare, hvorfor polen z=0 ikke medtages i facitlisten?
I min bog bliver resultatet:
2π[a(a2-1)-½-1]
Svar #13
18. maj 2012 af Andersen11 (Slettet)
#12
Det er korrekt, at min fremstilling i #11 ikke er korrekt. Både polen z = 0 og polen z = i·(a - √(a2-1)) ligger inden for enhedscirklen, når a > 1, og begge poler bidrager derfor til integralet. Vi har derfor
i ∫C (z2 -1) / (z2 -2iaz -1) dz/z = i · 2πi · (Res(f , 0) + Res(f, i·(a - √(a2-1))) ,
hvor
f(z) = (z2 -1) / (z2 -2iaz -1) · (1/z) = (z2 - 1) / (z · (z -i(a-√(a2-1))) · (z -i(a+√(a2-1)))) .
Vi har nu, da polerne er simple poler, at
Res(f , 0) = limz→0 (z·f(z)) = -1 / ( (-i(a-√(a2-1))) · (-i(a+√(a2-1))) )
= -1 / (-1·(a2 - (a2-1))) = 1 ,
og
Res(f, i·(a - √(a2-1))) = limz→i·(a - √(a2-1)) ((z -i(a-√(a2-1)))·f(z))
= (-1·(a2 + a2 -1 -2a√(a2-1)) -1) / ( i(a-√(a2-1)) · (-2i)√(a2-1) )
= (-2a2 +2a√(a2-1)) / ( 2 · (a-√(a2-1)) · √(a2-1) )
= -a / √(a2-1)
Vi har da endelig, at
0∫2π sin(θ) / (a - sin(θ)) dθ = -2π·(1 - a/√(a2-1)) = 2π·(a/√(a2-1) - 1),
hvilket er facitlistens resultat. Der er altså bidrag til integralet fra begge de to poler, der ligger inden for enhedscirklen.
Skriv et svar til: konturintegral
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
