Matematik

Differentialkvotienten af e^x

17. maj 2012 af Wuuppe (Slettet) - Niveau: B-niveau

Beviset for at diffenrentialkvotienren af f(x)=e^x er f'(x)=e^x ser i min matematik bog ud som følger:

Δy/Δx= (f(x+?x)-f(x)) / ?x

=e^(x+?x)-e^x / ?x     

=e^x * e^?x-e^x * 1 / ?x

=e^x * (e^?x-1) / ?x

=e^x * e^?x-1 / ?x

e^x * 1 = e^x når ?x -> 0

Det jeg ikke forstår er, hvor kommer 1 tallet fra?

 


Brugbart svar (0)

Svar #1
17. maj 2012 af peter lind

Du sjusker groft med parenteser. Det skal du passe på med. Dels gør det det svært at læse både for dig selv og andre og dels vil sådanne fejl i CAS værktøjer føre til forkerte resultater. Desuden kan jeg godt undvære de spørgsmålstegn. Jeg formoder det betyder Δ.

I tælleren har du ex+Δx - ex = ex*eΔx -ex  = ex(eΔx-1)

Efter det sidste lighedstegn er ex sat ud foran en parentes, Gang evt. ex ind i parentesen som kontrol


Brugbart svar (0)

Svar #2
17. maj 2012 af SuneChr

Benyt i stedet, at ln er den omvendte funktion til ex .

Vi har en sætning, der siger, at når f er monoton og kontinuert og differentiabel i x0 med differentialkvotienten f ' (x0) = a hvor a ≠ 0, da er f -1 differentiabel i f(x0) = y0  og  (f -1) ' (y0) = 1 / a .

Brug da     (f -1) ' (y0)  =  1 / f ' (x0)   =  1 / ( f ' (f - 1(y0)) ) .  Sæt f(x) = ln x


Brugbart svar (0)

Svar #3
17. maj 2012 af YesMe (Slettet)

Fra 5. linje i dine mellemregninger ser forkert ud.

limΔx→0(Δy/Δx) = limΔx→0(ex·(eΔx-1)/Δx)

                         = limΔx→0 (ex) · limΔx→0((eΔx-1)/Δx)

                         =         ex         ·           1

Tallet 1 kommer fra,   limΔx→0((eΔx-1)/Δx) = 1

... hvor man ikke blot sætter 0 på Δx'ets plads - men at det skal komme tættere på 0,

kunne man sætte det til 0.1 eller endnu mindre (numærisk), derfor 

limΔx→0((eΔx-1)/Δx) = (e0.1-1)/0.1 ≈ 1


Skriv et svar til: Differentialkvotienten af e^x

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.