Matematik

Eksponentiel- og potensfunktion !

22. maj 2012 af charlie1111 (Slettet)

Hej alle sammen :) 

 

Jeg skal til skriftlig årsprøve (i matematik) om 3 dage, og jeg vil lige spørge om ikke det er rigtigt forstået at:

eksponentialfunktion af typen: f(x)=b*a^x      og           potensfunktioner af typen: f(x)=b*x^a .......

at det aldrig er en af de to funktioner, hvis funktionen skærer y-aksen i 0, fordi hvis b=0, så giver det hele jo 0 ...ikke?

 

er det rigtigt forstået ?

 

på forhånd mange tak :-)


Brugbart svar (0)

Svar #1
22. maj 2012 af Andersen11 (Slettet)

Grafen for eksponentialfunktionen b·ax (b ≠ 0 , a > 0) skærer aldrig y-aksen i y = 0, da en eksponentialfunktion altid er forskellig fra 0. Derimod har potensfunktionen b·xa jo værdien 0 for x = 0.


Brugbart svar (0)

Svar #2
22. maj 2012 af SuneChr

Hvis b = 0 giver ingen af funktionerne reel mening, idet y = 0 for alle x. Så b ≠ 0.

Find funktionsværdierne for begge funktioner, når x = 0  og  x = 1 .


Svar #3
22. maj 2012 af charlie1111 (Slettet)

dvs. at eksponential funktionen aldrig skærer y-aksen i 0, altså med andre ord: når en funktion skærer y-ksen i 0, så er det IKKE en eksponentialfunktion. 

 

desuden vil det sige at en potensfunktion altid skærer y-aksen i 0. eller er b udtryk for hvor på y-aksen funktionen skærer?

 

 

mange tak for hjælpen :) 


Brugbart svar (0)

Svar #4
22. maj 2012 af Andersen11 (Slettet)

#3

Genlæs #1: "Derimod har potensfunktionen b·xa jo værdien 0 for x = 0".

For eksponentialfunktionen er b funktionsværdien for x = 0.

For potensfunktionen er b funktionsværdien for x = 1.


Svar #5
22. maj 2012 af charlie1111 (Slettet)

ja, men så er dte jo også rigtigt at grafen for eksponentialfunktionen aldrig vil skærer y-aksen i 0. 

 

mht. potensfunktion når x=1 så er der b tilbage, så den vil altid skærer y-aksen i (1,b) ikke?

 

ellers tænkte jeg på om b er hældningstallet?

 

jeg takker meget for hjælpen, jeg er en del forvirret over potensfunktion.......... ikke så meget med eksponentialfunktion :-)


Svar #6
22. maj 2012 af charlie1111 (Slettet)

Jeg skal bare lige vide om ikke det er korrekt at:

 

eksponentialfunktion skærer aldrig i (0,0) 

potensfunktion skærer altid i (0,0)

 

mange tk for alles hjælp :-)


Brugbart svar (0)

Svar #7
22. maj 2012 af Andersen11 (Slettet)

#5

For begge funktioner er b en koefficient, der skalerer basisfunktionen ax , hhv xa .

Ja, det er korrekt, at eksponentialfunktionens graf går gennem (0;b) , mens potensfunktionens graf går gennem (1;b) .


Brugbart svar (0)

Svar #8
22. maj 2012 af Andersen11 (Slettet)

#6

Genlæs #1:

"Grafen for eksponentialfunktionen b·ax (b ≠ 0 , a > 0) skærer aldrig y-aksen i y = 0, da en eksponentialfunktion altid er forskellig fra 0."
Da y-aksen er linien med ligningen x = 0, vil grafen aldrig gå gennem (0,0) .

"Derimod har potensfunktionen b·xa jo værdien 0 for x = 0. "
Dens graf går derfor altid gennem (0,0)


Svar #9
22. maj 2012 af charlie1111 (Slettet)

Mange tak :-), det jeg så tænkte på var om der er præcise beskrivelser af konstanternealtså ligesom f.eks. a = fremskrivningsfaktoren, b = skæringen med y-aksen. Ved ikke om dette gælder begge slags funktioner? :


Svar #10
22. maj 2012 af charlie1111 (Slettet)

arh..... tak nu gav det rigtig god mening pga. af forklaringen i #8 :-)


Brugbart svar (0)

Svar #11
22. maj 2012 af Andersen11 (Slettet)

#9

Du har jo set ovenfor, at for potensfunktionen er b funktionsværdien for x = 1 .


Svar #12
22. maj 2012 af charlie1111 (Slettet)

men det der forvirre mig er nemlig at der ikke er nogen konkret definition på hvad der skærer y-aksen. f.eks. ved jeg 100% at i en eksponential funktion så er b altid skæring med y-aksen, i potensfunktion ved jeg ikke på samme måde præcis om b er hældning eller skæring med y-akse hvis du kan følge mig ?............ men jeg er klart mere med nu pga. hjælpen fra jer alle .....endnu engang mange tak :-)


Svar #13
22. maj 2012 af charlie1111 (Slettet)

Men der findes altså ikke en præcis definition hvor man kan skrive b=       og     a=                 ligesom i en eksponentialfunktion?


Brugbart svar (0)

Svar #14
22. maj 2012 af Andersen11 (Slettet)

#12

Hvis du genlæser svarene ovenfor, burde det være klart, at potensfunktionens graf altid går gennem punkterne (0;0) og (1;b) . Den skærer y-aksen i begyndelsespunktet, og konstanten b angiver funktionsværdien for x = 1 .


Brugbart svar (0)

Svar #15
22. maj 2012 af SuneChr

Potensfunktionen  y  =  b·xa

Sæt x = 1 så fås  y = b·1a =  b  (for alle a)

(1 ; b) tilfredsstiller da enhver potensfunktion.

b er da altid funktionsværdien for x = 1.


Svar #16
22. maj 2012 af charlie1111 (Slettet)

Jeg takker for at I alle gad give jer tid til at hjælpe mig med at forstå potens og eksponentialfunktionen, som jeg gør nu :) tak for det :-)


Svar #17
22. maj 2012 af charlie1111 (Slettet)

Faktum er vel så - hvilket var det der forvirrede mig - at b ikke er udtryk for grafens skæring med y-aksen når der er tale om en potensfunktion? 


Brugbart svar (0)

Svar #18
22. maj 2012 af mathon

 

                               f(x) = b·xa = b·ea·ln(x)  er ikke defineret for x = 0       Dm(f) = R+
med mindre
                               a er hel

                               f(x) = b·xn    n∈Z     Dm(f) = R


Svar #19
22. maj 2012 af charlie1111 (Slettet)

okay, men jeg ved jo at hvis b er et stort tal, så vil funktionen bue længere oppe i første kvadrant end hvis b er et lille tal ..... ikke?

 

på forhånd tak :)


Brugbart svar (0)

Svar #20
22. maj 2012 af Andersen11 (Slettet)

#18

Ja, det er da korrekt; men det bør jo så rettes til

med mindre
                               a er heltallig og ikke-negativ

                               f(x) = b·xn    n∈N0     Dm(f) = R

Det, jeg havde kørende var, at for a reel og > 0 gælder der, at xa → 0 for x → 0+ , således at Dm(f) for xa her kan udvides til at indeholde 0 .


Skriv et svar til: Eksponentiel- og potensfunktion !

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.