Matematik

Volumeberegning

24. maj 2012 af cvv (Slettet) - Niveau: B-niveau

Er det nogle der kan hjælpe mig med denne :)?

Følgende tidsafhængige volumenstrøm gælder for en beholder:

 

V (ind) =0,5 - 0,01*t [m3/h]

V (ud) = 0,1*t            [m3/h]

Hvor tiden er målt i h

Beholderen indeholder V= 20 m3 til t=0

a) Beregn beholderens indhold [m3] efter et døgn

b) Hvornår er beholderen tom?

c) Til hvilken tidspunkt [h] er volumenet størst?

 

På forhånd tak


Brugbart svar (0)

Svar #1
24. maj 2012 af PeterValberg

Der fik jeg skrevet noget være vrøvl, - sorry

gentænker den lige og vender tilbage

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (0)

Svar #2
24. maj 2012 af PeterValberg

#0 Er det opgaveteksten, som den ser ud i din bog ?

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #3
24. maj 2012 af cvv (Slettet)

Ja det er nemlig så. Glemte t benævnelsen, men tror jeg ikke gøre ngen forskel. Det er det hele :/ Synes ikke jeg har set noget af det før :/

V (ind (t) =0,5 - 0,01*t [m3/h]

V (ud (t) = 0,1*t            [m3/h]

 


Brugbart svar (1)

Svar #4
24. maj 2012 af PeterValberg

du skal have gang i differentialligninger :-)

Vind og Vud er åbenbart hastigheder, afhængig af tid, på volumenstrømmene i beholderen

hvis du lader V(t) være indholdet i beholderen (målt i m3) som en funktion af tiden t (målt i h)
så kan du opstille følgende differentialligning, der udtrykker hastigheden, hvormed indholdet
ændrer sig i beholderen

V'(t) = Vind - Vud = 0,5 - 0,01t - 0,1t = 0,5 - 0,11t

hvilket er en differentialligning af typen:    y' = f(x)  så der skal bare integreres:

V = ∫(0,5 - 0,11t)dt

den ekstra oplysning bruges til at bestemme størrelsen på integrationskonstanten bagefter

Eller du kan klare det "i et hug" med CAS værktøj:

desolve(y'=0.5-0.11*t and y(0)=20,t,y)       

Brug derefter funktionsudtrykket for V(t) til at besvare spørgsmålene

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (0)

Svar #5
24. maj 2012 af 012343210

Antager at tanken er tom til at starte med

1. Først stilles der en funktion op for volumenændringen i tanken

Vtank=Vind-Vud

Derefter integrerer jeg og indsætter t=24, da jeg har antaget at tanken er tom til start bliver konstanten = 0.

2. Sætter integralet lig med nul og udregner t

3. Finder tiden hvor Vtank er lig med nul og undersøger via integralet om det ikke skulle været et maksimum   

 

             Differentiere                       Differentiere

                  ------->                                  ------->

Volumen           volumen hastighed            Volumen acceleration

                 <-------                                   <-------

              Integrere                                Integrere

 

Skriv hvis jeg skal uddybe og udføre udregningerne også:)


Svar #6
24. maj 2012 af cvv (Slettet)

Er stadig ikke helt med, så det må du meget gerne.

 

Mange tak for jeres hjælp indtil videre


Brugbart svar (1)

Svar #7
24. maj 2012 af 012343210

Se lige bort fra den besked med at jeg antog at tanken var tom til at starte med (så du havde skrevet at den indeholdt 20 L til start:)

Udregning vedlagt:D

Vedhæftet fil:løsning.pdf

Brugbart svar (1)

Svar #8
24. maj 2012 af PeterValberg

se vedhæftede

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #9
24. maj 2012 af cvv (Slettet)

1000 mange tak, til jer begge. Nu faldt 5 øren :)


Skriv et svar til: Volumeberegning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.