Matematik

Skæringspunkter.

26. maj 2012 af YesMe (Slettet) - Niveau: A-niveau

Opgaven lyder således:

Linjen y = 2x - 8 skærer parablen y = x2 - 7x + 10 i to punkter. Bestem skæringspunktet mellem tangenterne til parablen i disse punkter.

Hvad betyder det? Betyder det, at jeg skal finde skæringspunktet mellem/af to tangentligninger, der rammer i de to punkter, hvor funktionerne er skåret hinanden?


Brugbart svar (1)

Svar #1
26. maj 2012 af Andersen11 (Slettet)

Find først skæringspunkterne mellem linien og parabelen. Der er to skæringspunkter. I hvert af disse har parabelen en tangent, og man skal så finde skæringspunktet mellem disse to tangenter.


Svar #2
26. maj 2012 af YesMe (Slettet)

f(x) = 2x - 8    ,    g(x) = x2 - 7x + 10

f(x) = g(x) ⇔ (x - 6)(x - 3) = 0 ⇒ x = 3  ∨  x = 6

y1 = g'(3)(x - 3) + g(3)

y2 = g'(6)(x - 6) + g(6) = ....    (se ned)

Så finder man skæringspunktet mellem de to tangenter.

Kunne man ikke gøre det på lidt mere enklere måde, som man fx skriver, at

g(6) = g(2·3) = ... ?


Brugbart svar (1)

Svar #3
26. maj 2012 af Krabasken (Slettet)

Det er punktet C, du skal finde koordinaterne på -

(Se vedhæftede)    ;-)

Vedhæftet fil:1 tangenter.PNG

Brugbart svar (1)

Svar #4
26. maj 2012 af placebo321 (Slettet)

Hvordan vil du gøre det enklere? Når du har ligningerne for tangenterne til parablen i de to punkter, er det jo bare at finde skæringspunktet mellem disse. Du sætter, med din notation, y1 = y2 og løser den fremkomne ligning mht. x. Indsæt dernæst førstekoordinaten i en af de to tangentligninger.


Svar #5
26. maj 2012 af YesMe (Slettet)

#3  Mange tak for det flotte billede.

#4  Ja, tænkte på om det er muligt at få mellemregninger til at gøre på lidt mere enklere ud end at bruge længere tid på at regne det hele ud, den måde som du siger.


Brugbart svar (1)

Svar #6
26. maj 2012 af Andersen11 (Slettet)

#5

Man har jo lov til at udnytte, at g(3) = f(3) og g(6) = f(6), og at g'(x) = f(x) + 1, og at f(6) = f(3)+6 , hvorfor man løser

g'(3)(x - 3) + f(3) = g'(6)(x - 6) + f(6) , eller

(f(3)+1)(x-3) + f(3) = (f(3)+7)(x-6) + f(3)+6 eller

-6x = 6 +3(f(3)+1) - 6(f(3)+7) = 6 -3f(3) + 3 - 42 = -27 , eller x = 9/2


Skriv et svar til: Skæringspunkter.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.