Matematik

Dumme mig :)

26. maj 2012 af anonym000 - Niveau: C-niveau

Hej

Nogle gange får jeg en type af opgaver som jeg er i tvivl om, hvordan jeg skal regne..

fx. hvor mange gange er 567 større end 89 ..?? eller hvor mange gange er 89 mindre end 567.?

Jeg ved simplehen ikke hvad jeg skal sætte som divisor og dividend..

Jeg har hørt at det er lige meget, hvad man sætter som divisor og dividend..?

men jeg er tit i tvivl, især når der står "hvor mange procent er xxx større end..." eller "hvor mange procent er xxx mindre end..." 

 

På forhånd tak.


Brugbart svar (2)

Svar #1
26. maj 2012 af peter lind

I de første 2 tilfælde  er det 567/89  i begge. Hvis der spørges om hvor mange gange a er større end b er det a/b. Hvis der spørges om hvor mange gange a er mindre end b er det b/a. Det er mere end sproglig end en matematisk forståelse, der er tale om.

Hvor mange procent a er større end b   100(a-b)/b

hvor mange procent a er mindre end b   100(b-a)/b


Svar #2
26. maj 2012 af anonym000

Okay, tak.

- - -

...............


Brugbart svar (1)

Svar #3
26. maj 2012 af ovnfad (Slettet)

Du kan evt. sætte de første i en ligning også for bedre at forstå det og/eller illlustrer hvordan du regner dig frem til resultatet:

hvor mange gange større: 89x=567

hvor mange gange mindre: 567/x=89

som peter skriver vil det i begge tilfælde være 567/89 (som du vil komme frem til ved at isolerer x)

resultatet er derfor også det samme


Brugbart svar (1)

Svar #4
26. maj 2012 af Krabasken (Slettet)

# 1

Lad os antage, at a = 15 og b = 5

A er da a/b eller 3 gange større end b - eller helt korrekt: 3 gange SÅ STOR SOM B

og b er ligeledes a/b = 3 gange mindre end a - eller helt korrekt 3 gange så lille som b (og altså ikke b/a)

Men for at undgå enhver misforståelse bør man sige, at a er 3 gange b's størrelse og b er 1/3 af a's størrelse.

Pyh ha - . . .

;-)


Brugbart svar (0)

Svar #5
27. maj 2012 af Singlefyren (Slettet)

Ofte bruger jeg det trick at gætte på forhånd hvilket facit jeg gerne skulle få (upræcist), og tjekke med mit endelige svar.

Når det gælder procent er det altid forskel/oprindelige * 100


Svar #6
27. maj 2012 af anonym000

#5 
Kunne du komme med et eks.

- - -

...............


Brugbart svar (0)

Svar #7
27. maj 2012 af placebo321 (Slettet)

#6

Du finder faktisk forholdet mellem de to tal

567 / 89 = 6,37

Her kan du isolere 567 og se at

567 = 6,37 * 89

Nu kommer vi til den sproglige forståelse, som Peter Lind omtaler. Ud fra ovenstående stykke kan vi sige, at

1) 89 er 6,37 gange mindre end 567.

2) 567 er 6,37 gange større end 89.

Vi siger det samme, blot på to forskellige måder

 


Svar #8
27. maj 2012 af anonym000

#7

Okay, det giver mening.

Er der kun der her to tilfælde eller er der flere..?

- - -

...............


Brugbart svar (0)

Svar #9
27. maj 2012 af Krabasken (Slettet)

# 7

Du begår samme fejl, som andre af indlæggene:

Hvis vi lige vender tilbage til 5 og 15, er det således, at

15 er 3 gange så stort som 5

MEN kun 2 gange STØRRE end 5,

idet der ved "større" tales om forskellen - !

Det samme gælder naturligvis den anden vej.

Derfor er det første udsagn mest u-misforståeligt . . .

;-)


Svar #10
27. maj 2012 af anonym000

Hader når folk er uenige, så bliver man forvirret xD

- - -

...............


Svar #11
27. maj 2012 af anonym000

#9

Men en eller anden sted giver dit forslag mere mening end de andres, selvom jeg også synes at deres giver mening. :)

- - -

...............


Brugbart svar (0)

Svar #12
27. maj 2012 af Krabasken (Slettet)

Prøv at forelægge det for en dansk-lærer

eller en anden, der er fortrolig med sprogets nuancer

;-)


Svar #13
27. maj 2012 af anonym000

Okay.

- - -

...............


Skriv et svar til: Dumme mig :)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.