Matematik

Det dobbelttydede tilfælde

27. maj 2012 af Amarda (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej SP

Jeg skal op til mundtlig eksamen og gennemgik mine noter, og stødte på det dobbeltydede tilfælde.

Jeg har et rigtig godt eksempel men er lidt i tvivl omkring slutningen af det.

 

Vi har en trekant hvor vi ved

A=30 (grader)

b=32

a=27

Vi vælger derefter at bruge vores sinusrelationer for at finde vinkel B

Sin(30) / 27 = Sin(B) / 32

<=>

B=Arcsin (32 * Sin(30) /27) = 44 eller 180-44=136

Jeg har skrevet ned at 136 er det rigtige svar, men jeg kan ikke helt se hvorfor, jeg kender godt til sinus omkring der er to løsninger det er ikke det, men hvorfor det lige er 136 grader! For det kunne vel ligeså godt være 44 grader? 

 

Tak for hjælpen.


Brugbart svar (0)

Svar #1
27. maj 2012 af peter lind

Det kan man heller ikke direkte slutte ud fra det du skriver; men der kan være andre oplysninger i opgaven, der gør de 44 grader umulig. Et eksempel kunne være at der i opgaven er givet at B er stump


Brugbart svar (0)

Svar #2
27. maj 2012 af Mo92 (Slettet)

Umiddelbart opfylder begge vinkler de stoerrelser som du har givet. Hvis det er en opgave som du har fra en bog så syntes jeg du skal se grundigt efter om det ikke er specificeret hvilken vinkel du skal regne på herfra. Ellers må du fra dette punkt af regne parallelt med to trekanter med en vinkel B på hhv. de 44 og 136 grader.


Brugbart svar (2)

Svar #3
27. maj 2012 af mathon

trekanten har to løsninger,
som ikke skal specificeres,
men som du skal udredde:

                tegn en skitse og få overblik

                           
                                              sin(B1) = sin(180º - B1) = sin(B2) = b·sin(A)/a


                  B1 = sin-1(b·sin(A)/a) = sin-1(32·sin(30º)/27) = 36,3º                    C1 = 180º - 30º - 36,3º = 113,7º

                  c1 = b·cos(A) + a·cos(B1) = 32·cos(30º) + 27·cos(36,3º) = 49,5

 

                  B2 = 180º - 36,3º = 143,7º                                                              C2 = B1 - A = 36,3º - 30º = 6,3º

                  c2 = b·cos(A) - a·cos(B1) = 32·cos(30º) - 27·cos(36,3º) = 6,0

 


Brugbart svar (1)

Svar #4
27. maj 2012 af mathon

alernativ beregning
med cos-relationen
anvendt som
andengradsligning:
 

                                                                    a2 = b2 + c2 - 2·b·c·cos(A)

                                                                    c2 - (2·b·cos(A))·c + (b2 - a2) = 0

                                                                    c2 - (2·32·cos(30º))·c + (322 - 272) = 0

                                                                                 c1 = 49,5      c2 = 6,0
 

når alle tre sider er kendt ,
kan cos-relationen på vinkelform
med fordel anvendes
                                                                    B1 = cos-1[(a2+ c12 - b2) / (2·a·c1)]

                                                                    B1 = cos-1[(272+ 49,52 - 322) / (2·27·49,5)] = 143,7º  
                                                                                                                                                

 

                                                                    B2 = cos-1[(a2+ c22 - b2) / (2·a·c2)]

                                                                    B2 = cos-1[(272+ 6,02 - 322) / (2·27·6,0)] ≈ 36,3º

                                                                                                                                            med nøjagtige tal

  


Brugbart svar (0)

Svar #5
27. maj 2012 af mathon

udredde   --->   udrede


Svar #6
27. maj 2012 af Amarda (Slettet)

Jeg undrede mig også meget over hvordan han bare kunne drage den konklussion uden rigtig at sige noget var stumpt eller noget! Men mange tak for hjælpen! 


Svar #7
27. maj 2012 af Amarda (Slettet)

Så når denne er givet og mange tak for de flotte udregninger Mathon #3&4 !!

Men når jeg skal fortælle det til eksamen skal jeg sige at der er to løsninger korrekt? Men hvis der er givet at vores vinkel evt er stump så kan vi konkludere det er den højeste vinkel i dette tilfælde 144 grader.


Brugbart svar (0)

Svar #8
27. maj 2012 af mathon

    bemærk
                       at begge løsninger i dette tilfælde er stumpvinklede trekanter

 

    men det du "diskuterer" er vel kun det stumpvinklede tilfælde for vinkel B


Brugbart svar (0)

Svar #9
28. maj 2012 af mathon

  en trekant hvor opgivelserne
  er
                                             en spids vinkel
                                             vinklens ene hosliggende side
                                             vinklens modstående side
                          og
                                            den modstående side er kortere end den kendte hosliggende side
                                            men længere end højden på den ukendte hosliggende side

  har to løsninger
                               
 


Skriv et svar til: Det dobbelttydede tilfælde

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.