Matematik

Konstruere andengradspolynomium?

28. maj 2012 af Hijsa - Niveau: C-niveau

Hej!

Hvordan konstruerer man et andengradspolynomium med rødderne -5 og 15, når man ikke ved hvad x er i f(x)?

Jeg ved at jeg har:

f(x)=a(x+5)(x-15)

Men hvad så derfra?


Brugbart svar (0)

Svar #1
28. maj 2012 af Anxyous (Slettet)

Vælg en a-værdi (a ≠ 0) og gang det hele ud.


Brugbart svar (0)

Svar #2
28. maj 2012 af mathon

 

               

                                     f(x) = a·(x2 - (-5+15)x + (-5)·(15))

 

                     i en reduceret, ordnet og normeret andengradsligning
                     er koefficienten til x lig med røddernes sum med modsat fortegn
                     og ligningens sidste led er lig med røddernes produkt


Svar #3
28. maj 2012 af Hijsa

Giver det så til sidst:

f(x) = ax2-10x-75 ?


Brugbart svar (0)

Svar #4
28. maj 2012 af mathon

nej
                                f(x) = ax2- (10a)x - 75a

f.eks for
               a = 3

                                f(x) = 3x2- 30x - 225
          


Svar #5
28. maj 2012 af Hijsa

Så man skal også gange ind med a? Okay, tak!


Svar #6
28. maj 2012 af Hijsa

Et spørgsmål til, hvis det er okay:

Hvis jeg skal konstruere et andengradspolynomium med dobbeltroden 10?

- For det første: Hvad vil det sige at den har en dobbeltrod? Og selvfølgelig hvordan konstruerer man sådan en ?


Brugbart svar (0)

Svar #7
28. maj 2012 af mathon

                     

                                         f(x) = a·(x-10)2
 

Hvad vil det sige at den har en dobbeltrod?

                                        at diskriminanten = 0

 


Brugbart svar (1)

Svar #8
29. maj 2012 af mathon

eller da begge rødder er 10

                                     f(x) = a·(x2 - (10+10)x + 10·10)

 


Svar #9
29. maj 2012 af Hijsa

Tak for din hjælp :)


Skriv et svar til: Konstruere andengradspolynomium?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.