Matematik

HJÆLP HJÆLP HJÆLP

28. maj 2012 af Choc (Slettet)

Er der nogen der kort kan forklare hvad logistisk væskt er?
Jeg fik ikke helt fat i hvad det var da min lærer forklarede det i skolen, er på bar bund lige nu. Har virkelig brug for hjælp :(


Brugbart svar (0)

Svar #1
28. maj 2012 af WHiP (Slettet)

En model for en population med en relativ væksthastighed der er lineært aftagende funktionn af populationens størrelse givet ved den logistiske ligning y'/y=(b-ay), den logistiske ligning omskrives til differentialligningen y'=(b-ay)y. Når ay er lille i forhold til b, ligner den logistiske vækst en ekspoentiel vækst. Når ay nærmer sig b går væsten næsten i stå så populationen vil nærme sig grænsen N=b/a, også kaldet bærekapaciteten. Løsningen til differentialligningen er givet ved y=(b/a)/(1+c*e-bx) <=> y=N/(1+c*e-bx). En løsning der ikk e er nulfunktionen har N som grænseværdi for
x->∞ og 0 som grænseværdi for x->-∞


Svar #2
28. maj 2012 af Choc (Slettet)

Så bærekapaciteten N er der hvor grafen skærer på y-aksen og ay (svarer til k hvis man bruger denne differentialigning y= m/1+ce^-kmx ) er væksten. Har jeg forstået det rigtigt?

 


Brugbart svar (0)

Svar #3
28. maj 2012 af WHiP (Slettet)

Når nævneren er lig N så er stigningstallet 0, det svarer jo bare til at linien har y=N som vandret asymptote, hvilket den har for x->∞. Hvis du bruger den anden form af differentialligningen så ser den ud som følgende:

y=M/(1+c*e-aMx), men ja det er i princippet det samme.


Svar #4
28. maj 2012 af Choc (Slettet)

Der er noget jeg ikke forstår:

N = b/a

svarer det så også til at M = b/a?  og at k = a? 

Og hvorfor ser den anden form ikke sådan her ud; y= m/(1+ce^-kmx)?

 

 


Brugbart svar (0)

Svar #5
28. maj 2012 af WHiP (Slettet)

N og M er det samme.

Både k og a er konstanter, der findes mange varianter af den logistiske funktion.


Svar #6
28. maj 2012 af Choc (Slettet)

Nå, så det er ligemeget hvilken konstant jeg bruger? Det skal sådan set bare passe ind i den logistiske funktion, ikke sandt?

Tusind tusind tak for hjælpen!


Skriv et svar til: HJÆLP HJÆLP HJÆLP

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.