Matematik

Retvinklet trekant

30. maj 2012 af hvorforerallebrugernavnopgtaget (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hejsa.

 

Jeg har lidt svært ved denne opgave uden hjælpemidler:

På figuren ses en retvinklet trekant med kateterne a og  a +1 .
Bestem for a=3 længden af hypotenusen, og bestem a, når
længden af hypotenusen er √13


Jeg ved godt den har været diskuteret i et andet forum før, men jeg forstår ikke deres fremgangsmåde.

 

Håber I kan hjælpe! :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
30. maj 2012 af mathon

                                           c2 = 32 + (3+1)2

og

                                          13 = a2 + (a+1)2

                         


Brugbart svar (0)

Svar #2
30. maj 2012 af Andersen11 (Slettet)

Benyt Pythagoras. Kaldes hypotenusens længde for h, har vi

h2 = a2 + (a+1)2

Indsæt a = 3 og beregn h.

Sæt h = √13 og løs 2.-gradsligningen i a.


Brugbart svar (0)

Svar #3
30. maj 2012 af Nilletøz (Slettet)

Pythagoras :) 

a^2 + (a+1)^2 = c^2      (a+1 er jo b, og pythagoras lyder a^2 + b^2 = c^2)

indsæt 3 på a's plads og tag kvadratroden af c^2. 

 

Hvis hypotenusen er kvadratroden af 13, så må c^2 være 13. Dvs. at a^2 + b^2 skal være lig 13 og stadig give en retvinklet trekant. Så ville jeg bare prøve mig frem med hele tal. Og jeg ved, at kun 1, 2 og 3 er gældene, fordi 4^4 er lig 16. Og så ligger facit lige fremme :) 

 


Svar #4
30. maj 2012 af hvorforerallebrugernavnopgtaget (Slettet)

Tak alle sammen, havde lavet en fortegns fejl så det ikke gav nogen mening, men har fundet ud af det nu :D


Brugbart svar (0)

Svar #5
30. maj 2012 af Nilletøz (Slettet)

#1 - Hvis hun ikke forstod fremgangsmåden, hvorfor skulle det så hjælpe at give løsningen? 

 

#2 -  hvorfor er det en 2. gradsligning??? 

 


Brugbart svar (0)

Svar #6
30. maj 2012 af Andersen11 (Slettet)

#5

Ligningen

a2 + (a+1)2 = 13

er da en 2.-gradsligning i a . Tilfældigvis (eller nok med føje fra opgavekonstruktørens side) er der her en heltallig løsning; men sådan er verden jo ikke altid indrettet.


Brugbart svar (0)

Svar #7
30. maj 2012 af Nilletøz (Slettet)

#6 - kan man komme ud for ikke-heltallige løsninger eller simple løsninger, når der er tale om en opgave uden hjælpemidler? 


Brugbart svar (0)

Svar #8
30. maj 2012 af Andersen11 (Slettet)

#7

Ja, hvorfor skulle man dog ikke kunne det? Man kan da sagtens skrive en eksakt løsning op ved hjælp af kvadratrødder eller logaritmer. I dette tilfælde får man en 2.-gradsligning

a2 + a -6 = 0 ,

hvor man let ser, at a = -3 eller a = 2 er rødderne.


Brugbart svar (0)

Svar #9
30. maj 2012 af Nilletøz (Slettet)

#8 - jeg har ikke haft Mat A, så jeg ved ikke, hvad man skulle kunne. Jeg ved blot, at på mat B kunne man aldrig komme ud for løsninger, der ikke var simple - så hvis det var brøker eller kvadratrødder, der var mest præcist at angive, så var det stadig ikke 'mærkelige' kommatal, brøker e.l. der ville blive svaret. 


Skriv et svar til: Retvinklet trekant

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.