Matematik

Hjælp!!!!

31. maj 2012 af Cheatmuch (Slettet) - Niveau: A-niveau

Jeg har det her matematik projekt, som  jeg ikke har haft de store porblemer med indtil jeg kom til denne opgave:

Ligning:

a(xT-k)2+b(xT-k)+c=a(xT+k)2+b(xT+k)+c

Denne ligning skal udregnes, det er en andengradspolynomium.

Jeg har virkelig brug for hjælp

 

Opgaven skal afleveres 1/6-2012


Brugbart svar (0)

Svar #1
31. maj 2012 af dikkelmikkel (Slettet)

Hvad skal du finde?, hvis det er x kan du trække c fra:

a(x-k)^2+b(x-k) = a(x+k)^2+b(x+k)

a(x^2+k^2-2xk)+b(x-k) = a(x^2+k^2+2xk) + b(x+k)

ax^2+ak^2-2axk + bx -bk = ax^2+ak^2+2xk + bx + bk <=>

-2axk  = 2xk + 2bk  <=> 2axk + 2xk + 2bk = 0 <=> x(2ak+2k) = -2bk <=> x = -2bk/(2ak+2k)


Svar #2
31. maj 2012 af Cheatmuch (Slettet)

Jeg skal finde værdien for xT, altså toppunktet i x-koordinaten.

Og når jeg så har fundet værdien for xT, så skal jeg indsætte den værdien for xT i den generelle formel for 2. andgradspolynomiet.


Svar #3
31. maj 2012 af Cheatmuch (Slettet)

Derefter skal jeg finde værdien for yved hjælp af værdien af xog andengradspolynomiet


Brugbart svar (0)

Svar #4
31. maj 2012 af jnl123

står der noget om hvordan k er defineret?


Brugbart svar (0)

Svar #5
31. maj 2012 af dikkelmikkel (Slettet)

Edit:

Ja det i #1  skulle give  x =  -b/(2a)

Så jeg må have regnet galt.


Brugbart svar (2)

Svar #6
31. maj 2012 af nielsenHTX

 

bemærk at:

a*(x-k)^2-a*(x+k)^2 =-4*a*x*k

b*(x-k)-b*(x+k)=-2*b*k  

( gang selv ud og se efter)

man har så

a*(x-k)^2+b*(x-k)+c = a*(x+k)^2+b*(x+k)+c ⇔

a*(x-k)^2+b*(x-k) = a*(x+k)^2+b*(x+k) ⇔

 a*(x-k)^2-a*(x+k)^2 +b*(x-k)-b*(x+k) =0  ⇔

-4*a*x*k -2*b*k=0 ⇔

-4*a*x=-2*b ⇔

x=-(1/2)*b/a

(er dog stor omvej for at finde x koordinatet for toppunktet for et 2.grads polynomium)

#5 du laver en fejl fra 2. til 3. ligning.

 

a(x^2+k^2-2xk)+b(x-k) = a(x^2+k^2+2xk) + b(x+k) ⇔

 ax^2+ak^2-2axk + bx -bk = ax^2+ak^2+2axk + bx + bk

 


Brugbart svar (1)

Svar #7
31. maj 2012 af dikkelmikkel (Slettet)

Du kan nemt udlede formlen for toppunktet med differentialregning:

f(x) = ax^2+bx+c ,   f ' (x) = 2ax+b ,  f '(x)=0= 2ax+b <=> xT = -b/2a

Sæt ind i forskriften:  f(-b/2a)  = a(-b/2a)^2 + b(-b/2a) + c = a(b^2/4a^2) -b^2/2a+c = b^2/4a - b^2/2a + c = - b^2/4a +c = 

-b^2/4a +4ac/4a = (-b^2+4ac)/4a = -d/4a


Svar #8
31. maj 2012 af Cheatmuch (Slettet)

Mange tak, det var en stor hjælp !:D

 


Skriv et svar til: Hjælp!!!!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.