Matematik

andengradsligning

02. juni 2012 af Lisianthus (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej,

Jeg har lidt problemer med en matematikopgave som jeg håber nogle kan hjælpe mig med:

Jeg har en graf afbildet og skal udfra denne grafisk løse ligningen f'(x) = 0 og begrunde svaret.

Men hvordan løser jeg lige sådan en grafisk?

Jeg har vedhæftet filen med opgaven i

Vedhæftet fil: opg 1.023.docx

Brugbart svar (1)

Svar #1
02. juni 2012 af jnl123

Den værdi af x, hvor f'(x)=0, er der hvor grafens hældning er 0. Dvs. der hvor kurven hverken går op eller ned - altså et toppunkt/bundpunkt. Så du skal bare aflæse (x,y) der hvor der er sådan et punkt


Brugbart svar (1)

Svar #2
02. juni 2012 af Andersen11 (Slettet)

At f '(x) = 0 betyder at grafen for funktionen har vandret tangent i punktet (x , f(x)). Man løser derfor ligningen f '(x) = 0 grafisk ved at indtegne, hvor der er vandret tangent til grafen og aflæse x-koordinaten for røringspunktet.


Svar #3
02. juni 2012 af Lisianthus (Slettet)

Altså (1,-2)?


Brugbart svar (1)

Svar #4
02. juni 2012 af jnl123

ja, (1,-2) :)

 

Dvs. x=1 er løsning til f'(x) = 0


Svar #5
02. juni 2012 af Lisianthus (Slettet)

Nåh men det var da ikke så svært, men er det det eneste? :)
Hvordan begrunder jeg det? Er det så, som du sagde: at der er vandret tangent eller hvad?

Det er jeg ikke helt med på :/


Brugbart svar (1)

Svar #6
02. juni 2012 af Andersen11 (Slettet)

#3

Ja, der er vandret tangent i punktet (1,-2). Løsningen til ligningen f '(x) = 0 er derfor x = 1 .


Brugbart svar (1)

Svar #7
02. juni 2012 af Andersen11 (Slettet)

#5

Ja, begrundelsen er, at der er vandret tangent. Tangentens hældningskoefficient er f '(x), og en vandret linie har hældningskoefficient 0 . Derfor bestemmer ligningen f '(x) = 0    x-koordinaterne til de punkter, hvor funktionens graf har vandret tangent.


Svar #8
02. juni 2012 af Lisianthus (Slettet)

Tusind tak for hjælpen begge :)


I må ha en rigtig god aften.


Skriv et svar til: andengradsligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.