Matematik

Omregning

05. juni 2012 af turk89 (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hej

 

En kvadratisk skorsten er givet. Jeg har fundet ud af, hvad én af fladerne påvirkes med af moment, M, hidrørende fra en fladelast f.eks. vind. Jeg er nu interesseret i, hvor stort momentet er, hvis jeg kigger på samme konstruktion, dog drejet 45o (giver en større flade, dvs. en større påvirkning).

Jeg har noteret, at det blot hedder M · √2, men kan ikke huske, hvorfor.

Kan dette vises matematisk? Håber, at det er til at forstå.

 

Tak på forhånd.


Brugbart svar (0)

Svar #1
05. juni 2012 af jnl123

kan det passe at det er:

1/2 ·√2

for så er det bare M · cos(45o), altså projektionen af krafen i 45 graders vinkel. Det giver vel også bedre mening at momentet bliver mindre (og ikke større), når overfladen drejes 


Svar #2
05. juni 2012 af turk89 (Slettet)

#1

Jeg tvivler, idet momentet skal være større i det sidstnævnte,hvor der er en større overflade.


Brugbart svar (0)

Svar #3
05. juni 2012 af jnl123

okay, skorstenen er selvfølgelig drejet rundt om sig selv og ikke på den anden led.. :)

så er det med pythagoras.. hvis du tegner et tværsnit af skorstenen set ovenfra (altså bare en kvadrat) med sidelængderne = a, og drejer den 45 grader, så er der en retvinklet trekant (se vedhæftede).

Så giver:

o^2 = a^2 +a^2     =>

o = √2·a

Vedhæftet fil:skorsten.pdf

Brugbart svar (0)

Svar #4
05. juni 2012 af jnl123

..så fordi momentet er proportionalt med overfladearealet, og overfladearealet bliver √2 gange større, så bliver momentet også √2 gange større


Svar #5
05. juni 2012 af turk89 (Slettet)

#3

Tak for det.

 

#4

Kan du uddybe lidt mere, hvad angår proportionalitet?


Brugbart svar (0)

Svar #6
05. juni 2012 af jnl123

egentlig er det vel kraften der er propertional med overfladen (hvis det er vindens påvirkning der udgør kraften). Men det betyder bare, at hvis overfladen bliver f.eks. dobbelt så stor - så bliver den påvirkende kraft også dobbelt så stor. Dvs. at kraften stiger/falder med samme faktor som overfladenarealet stiger/falder.

Derfor, når overfladen bliver √2 gange større (som den gør når skorstenen drejes 45 grader), så bliver kraften (og dermed momentet) også √2 gange større


Svar #7
06. juni 2012 af turk89 (Slettet)

#6

Cool, tak!


Skriv et svar til: Omregning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.