Matematik

Logaritme

07. juni 2012 af sifsmit (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej

Jeg skal besvare dette spørgsmålet vedr. logaritmefunktioner: Gør rede for grundtallets betydning.

Funktionen ser jo sådan ud: log(ax), hvor a er grundtallet.

Hvis man fx tager fat i log(100), kan man sige, at det giver 2, fordi 10= 100. 

Så grundtallet er altid 10, det er kun potensen x der ændrer sig.  

Er det helt forkert forstået? 

Tak på forhånd


Brugbart svar (0)

Svar #1
07. juni 2012 af Andersen11 (Slettet)

Funktionen log(x) er defineret som logaritmenfunktionen med grundtal 10.

Der gælder, at log(ax) = x·log(a)  . Hvis a er logaritmefunktionens grundtal, er log(a) = 1 .


Brugbart svar (0)

Svar #2
07. juni 2012 af peter lind

Det er ikke rigtig. For en logaritme funktion med grundtallet a gælder loga(a) = 1.  Der findes uendelig mange muligheder for a. a=10 er meget brugt simpelthen fordi vi regner i titalssystemet. Et andet meget brugt grundtal er e=2,718.... fordi det naturligt optræder i forbindelse med differentialregning  og integralregning. Et tredje, der bruges men ikke særlig hyppigt er 2. Der gælder helt alment at log(ax) =x*log(a) uafhængig af om a er grundyallet eller ej


Svar #3
08. juni 2012 af sifsmit (Slettet)

Hvordan skal jeg så gøre rede for grundtallets betydning? :-)


Brugbart svar (0)

Svar #4
08. juni 2012 af mathon

forskellige grundtal a
giver forskellige
grafer for
                                                 loga(x)     og    ax

  

                                                 (loga(x)) ' = (ln(a)·x)-1     og    (ax) ' = ln(a)·ax


Skriv et svar til: Logaritme

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.