Matematik

Differentialregning

07. juni 2012 af andfriis (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej alle!

Er gået lidt i stå. Sidder og øver opgaver til skriftlig eksamen.  

 

Har en funktion der hedder: f(x) = 1 - 8 / x2-2x

Kunne godt tænke mig at finde f'(x)

 

Det er den der brøkstreg der driller mig. Findes der en venlig sjæl, der kan forklare mig hvordan og hvorledes?


Brugbart svar (0)

Svar #1
07. juni 2012 af SuneChr

Der findes en færdig formel for differentiering af en brøk. Først må du have orden i parentes omkring nævneren.

Hvad hedder nævneren?


Brugbart svar (0)

Svar #2
07. juni 2012 af NejTilSvampe

Brug reglen for differentiering af brøker eller omskriv ligning til :

f(x) = 1 - 8*(x^2-2x)^-1  , og brug reglen for sammensatte funktioner.


Brugbart svar (0)

Svar #3
07. juni 2012 af peter lind

Hvis du mener det der står kan du bare bruge at (xn)'  nxn-1, hvilket også gælder for negative tal. Endvidere gælder  1/x2 = x-2

Generelt gælder (f/g)' = ( f'*g-f*g')/g2


Svar #4
07. juni 2012 af andfriis (Slettet)

Tak for de hurtige svar!

Min funktion hedder: f(x)= 1 - (8 / (x2-2x)) . Det gik lige hurtigt nok med at indtaste det her. Da også irriterende man ikke kan lave en ordentlig brøk?

( f'*g-f*g')/g = (0*(x2-2x)-8*(2x-2)) / (x2-2x). Kan det passe?

 

 


Brugbart svar (0)

Svar #5
07. juni 2012 af peter lind

Ja; men du må reducere udtrykket


Brugbart svar (0)

Svar #6
07. juni 2012 af NejTilSvampe

#4 - 

Du kan lave brøker hvis du bruger et par minutter på at sætte dig ind i latex.


Brugbart svar (0)

Svar #7
07. juni 2012 af mathon

 

      f '(x) = 0 - (-8)/(x2-2x)2 · (x2-2x) ' = 8/(x(x-2))2 · (2x-2) = 16(x-1)/(x(x-2))2      x∈R \ {0,2}


Svar #8
07. juni 2012 af andfriis (Slettet)

Må jeg lige sætte mig ind i når jeg får tid, FredeP.

 

Kan det passe min f´(x) kommer til at hedde : f´(x) = (16x-16) / (4x2-8x+4) ? 


Brugbart svar (0)

Svar #9
07. juni 2012 af peter lind

#8 nævneren er forkert


Brugbart svar (0)

Svar #10
07. juni 2012 af mathon

                                f´(x) = (16x-16) / (x4- 4x3 + 4x2)


Svar #11
07. juni 2012 af andfriis (Slettet)

Nu hoppede kæden da helt af for mit vedkommende... 

Har siddet med det her i alt for mange timer nu. Men tak for hjælpen ind til videre! Må se videre på det i morgen.


Skriv et svar til: Differentialregning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.