Kemi

Puffersystem

26. juni 2012 af emde93 (Slettet)

Hej SP,

Hvorfor dæmper et puffersystem pH-ændringen?


Brugbart svar (2)

Svar #1
26. juni 2012 af Mo92 (Slettet)

Et puffersystem består af hoeje koncentrationer af en korresponderende syre/base par. Hvis du tilsaetter en base til puffersystemet vil basen reagere med syren fra den korreponderende syre/base par. Hvis du omvendt tilsaetter en syre til oploesningen så vil den reagere hurtigt videre med basen fra den korresponderende syre/base par. Den syre eller base som du tilsaetter bliver altså lynhurtigt reageret vaek igen. Resultatet er at pH ikke stiger (hvis base tilsaettes) eller falde (hvis syre tilsaettes). De får ikke lov til at blive i oploesningen..


Brugbart svar (1)

Svar #2
26. juni 2012 af mathon

    fordi
                      Δlog(nb/ns)   er meget lille

   så
                      pH = pKs + log((nb/ns)ny)  ≈ pKs + log(nb/ns)

  svarende til en minimal
  forskydning i ligevægten


                      S (aq)   +   H2O (l)   <--->   B (aq)  +   H3O+ (aq)


Brugbart svar (0)

Svar #3
26. juni 2012 af mathon

 

              minimal   --->   mindre


Brugbart svar (0)

Svar #4
27. juni 2012 af mathon

eks.

En pufferopløsning indeholder 0.100 M edikkesyre og 0.150 M natriumacetat.

1) Beregn pH i opløsningen

Til 100mL af denne pufferopløsning sættes 20 mL 0.100 M HCl

2) beregn pH i opløsningn efter tilsærningen af HCl

.......................

 

1)
               pH_før = pKs + log([B]/[S]) = pKs + log([CH3COO-]/[CH3COOH]) =
                               4,75 + log(0.150/0.100) = 4,93 = ca. 4,9

 

2)

ved tilsætning af HCl - (0,020 L)·(0,100 mol/L) HCl = 0,002 mol HCl
drives ligevægten

CH3COOH  +   H2O   <-->  CH3COO-   +  
H3O+ mod venstre, da en stærkere syre uddriver en svagere syre af dens salt (Na+-ionerne er ikke medskrevet, da de kun er tilskuer-ioner)

 

100 mL af denne puffer indeholder
(0,1 L)
·(0.150 mol/L) CH3COO- = 0,015 mol CH3COO-
(0,1 L)·(0.100 mol/L) CH3COOH = 0,01 mol CH3COOH

                   HCl + CH3COO- --> Cl- + CH3COOH, hvoraf læses

1 mol HCl ækvivalerer 1 mol
CH3COO- og 1 mol CH3COOH
0,002 mol HCl ækvivalerer 0,002 mol
CH3COO- og 0,002 mol CH3COOH

efter tilsætning af HCl (fællesrumfanget er stadig ens) er
således
n(CH3COO-) = (0,015-0,002)mol = 0,013 mol
n(CH3COOH) = (0,01+0,002)M = 0,012 mol
hvorfor

pH_efter = 4,75 + log(nb/ns) = 4,75 + log(0,013/0,012) = 4,78 = ca. 4,8



i smuk overensstemmelse med,
at
        
pH i  en pufferopløsning med rimelig pufferkapacitet ikke ændres nævneværdigt
         selv ved tilsætning af en mindre mængde stærk syre eller stærk base

 


Brugbart svar (0)

Svar #5
15. juli 2012 af mathon

rimelig pufferkapacitet - detaljer          
se

 

Vedhæftet fil:pufferkapacitet.doc

Skriv et svar til: Puffersystem

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.