Matematik

Gennemsnit af Standardafvigelse

28. juni 2012 af x04sn (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hurtigt spørgsmål:

Hvis man har eksempelvis en måling af diameter til 5+-0,5 og så udføres et forsøg og den nye diameter er nu 10+-1,5, hvordan opgives den %-vise forøgelse?

Som øget med 100% eller 100% +-?

I tilfælde af +- er det så fra max af måling 1 og max af måling 2 eller min af måling 1 og max af måling 2?


Brugbart svar (0)

Svar #1
28. juni 2012 af Sendai (Slettet)

Selve diameteren stiger med en faktor 2, dvs. 100 % fra 5 til 10.

Afvigelserne stiger, som du selv nævner, ikke med 100%. De stiger jo netop fra +-0,5 til +-1,5 hvilket er en stigning på 200%. Hver opmærksom på, at det er den gennemsnitlige afvigelse, der stiger med 200%.


Svar #2
28. juni 2012 af x04sn (Slettet)

Så langt er jeg med, men hvis jeg nu skal opstille det som at der er en stigning på 100%+-??


Brugbart svar (0)

Svar #3
28. juni 2012 af Sendai (Slettet)

Jeg vil tro, at man kan skrive 100%+-200%. Men jeg må også indrømme, jeg ikke er sikker på, at dette er korrekt opstillet.


Svar #4
28. juni 2012 af x04sn (Slettet)

Tak for at du tog dig tid til at hjælpe :) synes umiddelbart bare at det lyder som et forkert resultat men ved ikke hvordan man ellers skal gøre det... Andre bud?


Brugbart svar (1)

Svar #5
28. juni 2012 af SuneChr

  5 ± 0,5              4,5 ≤ δ ≤ 5,5          intervallængde     5,5 - 4,5  =  1

10 ± 1,5              8,5 ≤ δ ≤ 11,5        intervallængde   11,5 - 8,5  =  3

Intervallængden er steget fra 1 til 3  eller med 200% .


Svar #6
28. juni 2012 af x04sn (Slettet)

Så det endelige svar er at den er steget med 100%+-200%?


Brugbart svar (0)

Svar #7
30. juni 2012 af SuneChr

# 5  vil logisk mere korrekt være

Forøgelsen i %    =   100%·(11,5 - 4,5) / 4,5  =  155,55.. %


Brugbart svar (0)

Svar #8
01. juli 2012 af SuneChr

Det er usikkert, i hvilken retning spørgsmålet henvender sig.

Der er også muligheden for, at gennemsnittet på usikkerhederne er  √(0,5·1,5) = 0,86....


Skriv et svar til: Gennemsnit af Standardafvigelse

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.