Generelt

Fri-, hoved- eller bikort?

07. juli 2012 af Philipcarlsen (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej alle. Jeg er en dreng på 17 år, som snart fylder 18.

Jeg er lidt forvirret med alle de forskellige måder man kan beskatte sin SU og sine normale indtægter. 

For at vise hvordan jeg indtil videre har forstået det kan jeg lave et eksempel:

F.eks.:

Frederik er lige fyldt 18 år.

Hans SU lyder på 2700 inden skat. Derudover arbejder han på den lokale tank, hvor han arbejder en del. Der regner han med at tjene omkring 5500/måneden før skat. 

Sådan som jeg har forstået hvordan frikort/hovedkort fungerer er sådan her:

Man har et frikort når man er under 18 år. Fradraget lyder på ca. 42.000 kr. Når man er over 18 år har man stadig det samme fradrag, det er bare på hovedkortet. Hvis man vælger at bruge sit frikort, kan man tjene op til 42.000 kr uden at skulle betale nogen form for skat. Hvis man så tjener mere end det, skal man betale 60% i skat på det beløb som overskrider frikortet. Hvis man så i stedet laver et skattekort, har man det samme beløb i fradrag, altså 42.000 kr. Det beløb er delt ud på 12 måneder, så man kan tjene 3.500 kr om måneden uden at betale skat. Hvis man så tjener mere end det, skal man betale 37% i skat af det overskydende beløb. 

Og i forhold til bikort, ved jeg heller ikke så meget. Jeg har fået af vide at det bare er et andet kort som man ikke har noget fradrag på, altså at man bare får trukket 37% i skat af alle de penge som man tjener på det kort... 

Har jeg helt misforstået det, eller har jeg fat i noget, og hvad ville det bedste være at gøre for Frederik? 


Brugbart svar (1)

Svar #1
07. juli 2012 af mette48 (Slettet)

Det du nok ikke har tængt på er, at nåt året er slut indberettes alle indtægter til skattevæsenet, der så beregner den precise skat for det år der er gået. Den endelige skat er uafhængig af om du har haft frikort eller hoved og bikort.

Du fåe efterfølgende en opgørelse og skal måske betale restskat eller får måske skat tilbage, afhængig af, hvor meget du i alt har indbetalt i skat.

-------------------------------------------------

Det du bør se på, er hvornår du ønsker at bruge pengene.

Hvis du gerne vil hane flest penge udbetalt i starten af året, kan frikortet være en fordel.

Vil du gerne have lige meget hver måned hele året, bør du vælge hoved og bikort.

------------------------------------------------

Hovedkortet giver du til din hovedarbejdsgiver (her SU) der så trækker 37% af de 2700 du får i SU. Bikortet skal tanken have og de trækker så 37% af din løn

Håber det hjalp med forståelsen


Brugbart svar (1)

Svar #2
07. juli 2012 af mette48 (Slettet)

Hov måske skal du give tanken hovedkortet og SU bikortet

tanken trækker så 60% af 5500-3500

og SU trækker 60% af hele din SU

Med de forventede indtægter vil skattevæsenet næppe give dig et frikort til næste år.

Ps. husk at oplyse din ændring i indtægt. Skattevæsenet prøver på at beregne %erne så du rammer den endelige skat så godt som muligt, men det kræver at du selv ovienterer dem om de faktiske forhold.

 


Brugbart svar (1)

Svar #3
07. juli 2012 af KlogeÅse (Slettet)

#0

I modsætning til #2 vil jeg anbefale, at du bruger hovedkortet til din SU og bikortet til jobbet på tanken.

SU vil som udgangspunkt være din faste indtægt de næste mange år, mens jobbet på tanken - eller hvad du nu måtte beskæftige dig med ved siden af din uddannelse - kan give varierende indtægt.


Brugbart svar (1)

Svar #4
08. juli 2012 af SYGNOK (Slettet)

Hej Philip

Det fradrag på 42.900 kroner, som dit frikort giver dig, er, som du selv skriver, det samme fradrag, som du får på dit såkaldte hovedkort. Der er ikke rigtig noget, der ændrer sig, bortset fra at du får en højere indtægt - og derfor skal betale skat af dele af beløbbet, hvis ikke du i forvejen skulle det. 5.500 pr måned giver 66.000 om året - eller en overskridelse af personfradraget med 23.000 (som man vil skylde ca. 10.000 af i skat)... Det skal du eller "Frederik" være opmærksom på.

Hvad angår dit spørgsmål: Det ville nok være mest hensigtmæssigt at bruge bikortet på SU. 

Hvorfor?

Man kan beregne beløbet efter skat efter en formel, der ligner noget i den her stil, hvis du bruger hovedkortet:

personfradrag pr mnd + løn*beskæftigelsesfradrag + (løn - personfradrag- løn*beskæftigelsesfradrag) * (trækprocent+am bidrag)
3575 + 5500*0,044 + (5500 -  3575 - 5500 * 0,044) * 0,45 = 4.574 kr

SU på bikort:

su* (100%-trækprocent)

2700 * 0,63 = 1.701 kr

Med en sådan ordning får vores Frederik udbetalt 4.574 + 1.701 kr = 6.275 kr.

Den omvendte ordning med SU over hovedkortet ville efterlade Frederik med et uudnyttet personfradrag og en månedlig indtægt på 2700 + (5500-(5500*0,044))*0,45+5500*0,044 =5.308 kr. Det uudnyttede personfradrag ville komme tilbage som 10.500 kroners overskydende skat i april måned af næste skatteår, men det ville på månedsbasis give Frederik 900 kroner færre mellem hænderne. Det gider Frederik vel ikke?


Brugbart svar (1)

Svar #5
08. juli 2012 af SYGNOK (Slettet)

Oops. Jeg kom til at lave et par tastefejl. Ikke en voldsom forskel på nogen måde, men en mere korrekt udregning er følgende:

Ordning 1: Løn over hovedkortet, SU over bikortet: 6.444 kroner udbetalt

Lønindtægt efter skat
3575 + 5500 • 0,044 + (5500 - 3575 - 5500 * 0,044) • 0,55 = 4.743 kroner

SU efter skat
2700 • 0,63 = 1.701 kroner

Samlet indtægt efter skat
4.743 + 1.701 = 6.444 kroner

Ordning 2: Løn over bikortet, SU over hovedkortet: 5.834 kroner udbetalt

Lønindtægt efter skat
(5500-(5500 • 0,044)) • 0,55+5500 • 0,044 = 3.134 kr

SU efter skat
2.700 (personfradraget pr. måned er større end SU-indtægten)

Samlet indtægt efter skat
3.134 + 2.700 = 5.834 kroner

Difference i udbetalt beløb ordning 1 - ordning 2: 610 kroner
6.444 - 5.834 = 610 kroner

Uudnyttet personfradrag ved ordning 2: 875 kr/mnd, 10.500 kr/år
3575 - 2700 = 875 kroner pr. måned
875 * 12 = 10.500 kroner pr. år


Brugbart svar (1)

Svar #6
08. juli 2012 af mette48 (Slettet)

Husk nu at det udlines når året er omme, så det kan være en god ide at spare lidt sammen til at betale en evt. efterskat med.

For øvrigt gælder det vi har skrevet kun hvis du ser på et helt år.

Du starter nok med SU midt i skatteåret. Så er det vigtigt at få ændret dit skattekort så du får løn og SU jævnt fordelt over resten af året.


Svar #7
06. august 2012 af Philipcarlsen (Slettet)

Det gav mig en nogenlunde bedre forståelse af hvordan jeg skal sætte det hele sammen. Bare lige for en sikkerheds skyld, er der så en som har lyst til lige at forklare mig hvad henholdsvis hoved- og bikort er, forskellen på hovedkort og frikort, og hvornår man skal betale 60% og 37% i skat? Jeg bliver 18 år til december, så jeg får min første SU i Januar (hvilket jo er dejligt nemt). 


Brugbart svar (1)

Svar #8
06. august 2012 af KlogeÅse (Slettet)

#7

Hvorfor spørger du dog ikke dine forældre?

Frikortet udgøres af det skattefrie personfradrag. Så længe man ikke har tjent over grænsen for det skattefrie personfradrag, trækkes der ikke skat af ens indtægt. Når man passerer grænsen, trækkes der 60%.

Frikort er ikke kun forbeholdt personer under 18 år, men det er sjældent, at voksne tjener så lidt, at det kan svare sig at bruge frikortet.

Over for frikortet står hoved- og bikortet. Hovedkortet bruges til ens hovedarbejdsgiver (enten ens eneste job eller hvor man tjener mest) og her er personfradraget fordelt over årets 12 måneder. Trækprocenten på hovedkortet er de 37% eller hvad man nu har. Bikortet er til øvrige ansættelsesforhold. Her indgår ikke personfradrag og trækprocenten er 60 fra først tjente krone.

 


Skriv et svar til: Fri-, hoved- eller bikort?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.