Matematik

Differentialligninger gør prøve

14. august 2012 af anna3337 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej, jeg sidder og skal til eksamen i morgen og jeg har lidt problemer med at gøre prøve.

Jeg synes især den er sævr er at vise npr den har en løsning der hedder dy/dx =...

Jeg har 2 opgaver jeg meget gerne vil have hjælp med:
 

- gør rede for funktionen f(x)= e^2x + 3, er en løsning til differentialligningen dy/dx = 2y-6

- gør rede for at f(x) = e^4x-2x^2-x-1/4 er en løsning til differentialligningen dy/dx = 4y + 8x^2

På forhånd tak 


Brugbart svar (0)

Svar #1
14. august 2012 af PeterValberg

indsæt funktionsudtrykket for f i differentialligningen og "se" om de to sider bliver ens :-)

indsættes i diff.ligningen:

 

Højre og venstre side "endte det samme sted", - f(x) er derfor en løsning til diff.ligningen

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #2
14. august 2012 af anna3337 (Slettet)

Tak for hurtigt svar!

Betyder det så at dy/dx er det samme som f'(x)?


Brugbart svar (0)

Svar #3
14. august 2012 af PeterValberg

Ja (du kan nogen gange se y' anvendt også)

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (0)

Svar #4
14. august 2012 af PeterValberg

Se eventuelt denne introduktionsvideo til differentialligninger fra FriViden.dk

Videoer om differentialligninger på FriViden.dk

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #5
14. august 2012 af anna3337 (Slettet)

Jo tak, det er nogle super gode videoer. De giver også svar på det meste.
Men hvis nu der stod dy/dx = 2y/x + y, skal man så indsætte f(x) begge steder hvor der står y?


Brugbart svar (0)

Svar #6
14. august 2012 af PeterValberg

Ja

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (0)

Svar #7
29. maj 2018 af alex6709 (Slettet)

Det er efterhånden nogle år siden, men vil lige ridse op den sidste af de to opgaver

f(x)=e^4x -2x^2 -x - 1/4      og     dy/dx = 4y + 8x^2

Gør prøve:

venstre side = højre side

f'(x)  =  4*f(x)+8x^2

4e^4x - 4x -1  =  4 (e^4x - 2x^2 -x - 0,25) +8x^2

---II---  =  4e^4x -8x^2 +4x -1 +8x^2

Vi ser at -8x^2 og +8x^2 går ud med hinden, og tilbage har vi følgende:

4e^4x -4x -1  = 4e^4x -4x -1

Dertil er f(x) løsningen til dy/dx

-Håber det kan bruges af andre, som står og har samme problem ;)


Skriv et svar til: Differentialligninger gør prøve

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.