Dansk

Hvormed og hvorved

14. august 2012 af dwag (Slettet) - Niveau: 9. klasse

Hej, jeg har lige et spørgsmål angående om 2 næsten samme ord.

Betyder hvormed og hvorved det samme?

"en ulykke hvorved flere kom til skade." Kan man godt indsætte "hvor"? "en ulykke hvor flere kom til skade."

Jeg tror bare, jeg ikke forstår definitionen på ordene.

Er der nogle der kan definere ordene  konkret, så jeg kan begribe det?

Prøv at bruge ordene i en sætning, så i kan tydeliggøre det.

Jeg læere langsom, så prøv at komme med så mange eksempler som muligt.

 

Tak på forhånd.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Brugbart svar (0)

Svar #1
14. august 2012 af Andersen11 (Slettet)

hvorved = ved hvilken/hvilket

hvormed = med hvilken/hvilket

Slå ordene op, hvis du er i tvivl:

http://ordnet.dk/ddo/ordbog?query=hvorved&search=S%C3%B8g

http://ordnet.dk/ddo/ordbog?query=hvormed&tab=rel

 


Svar #2
15. august 2012 af dwag (Slettet)

Det er jo det samme?


Brugbart svar (1)

Svar #3
15. august 2012 af Stygotius (Slettet)

Du kan da bare omdanne udtrykket, og så vil du se at man ikke kan sige "Flere kom til skade med en ulykke", men kun "Flere kom til skade ved en ulyke".

 

"Hvorved" =  "ved hvilken"

"Hvormed" = med hvilken".  Det er da ikke problematisk.

"Han dræbte ham med en kniv"  =  "Han havde en kniv hvormed han dræbte ham".

"Hun bremsede pludselig bilen ved hvilken handling den anden bil ikke nådede at standse."  =  "Hun bremsede pludselig bilen  hvorved den anden ikke nåede at standse."

 

Kort sagt erstatter et udtryk med "hvorved" et andet udtryk med "ved", og et udtryk med "hvormed" erstatter et andet udtryk med "med".

Så simplet er det.


Svar #4
23. august 2012 af dwag (Slettet)

Tak


Skriv et svar til: Hvormed og hvorved

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.