Matematik

Differentialligninger

16. august 2012 af andy130 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej. 

Jeg blev introduceret for differentialligninger i skolen i går og har et problem med en, som jeg håber nogen herinde måske kan hjælpe med :)

Ligningen ser sådan ud, og ved ikke helt hvordan jeg skal takle den

y' + y = 8  

Med et givent punkt 

P = (-1 , 8)

Tak på forhånd, 
Andreas


Brugbart svar (0)

Svar #1
16. august 2012 af peter lind

Det kommer jo lidt an på hvad du har lært i går. Hvis du kun har haft en enkelt time skal du muligvis bruge et CAS værktøj til det. Der findes en løsningsformel af nogle kaldet panserformlen ; men hvis du kun har haft en time tvivler jeg på at det er den, der tænkes på.


Svar #2
16. august 2012 af andy130 (Slettet)

Altså,  vi havde 3 timer i går og vi løste også andre ligninger, primært i hånden.

Vi gjorde det ved hjælp af separation 
 

F.eks. y' = 2y 

Også med et punkt, som jeg ikke lige kan huske :)

 


Brugbart svar (0)

Svar #3
16. august 2012 af peter lind

Det kan du godt bruge. du skal så bruge variablen y-8,  (y-8)' = y'.

Du kan se teknikken på http://ga.randers-hf-vuc.dk/matlex/difflign.html#separable


Svar #4
16. august 2012 af andy130 (Slettet)

Hmm.. Har sat og prøvet lidt frem og tilbage, men synes ikke jeg kan få det til at hænge sammen ? :/


Brugbart svar (0)

Svar #5
16. august 2012 af peter lind

I den henvisning jeg har givet i #3 kommer der først et afsnit med eksponentiel vækst, dernæst noget leg ikke kan se formodentlig grafik. Nedenunder dette står der ligningen y = b-ay Det er den ligning du skal løse med b =8 a =-1


Svar #6
16. august 2012 af andy130 (Slettet)

Ahh! 
Nu giver det mere mening. 

Tak for det! :)


Skriv et svar til: Differentialligninger

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.