Matematik

Mat AB2 opg. 5132

22. august 2012 af esplat (Slettet) - Niveau: A-niveau

hey alle :)

jeg kan virkelig ikke komme igang med følgende opgave, og jeg aner ikke hvordan jeg skal løse den :/ er der nogen der kan hjælpe?? 

I en ligebenet trekant med siderne 5, 5 og 6 indskrives, som vist, en ny ligebenet trekant. Hvor lange skal siderne i den nye tre- kant være, når dens areal skal være så stort som muligt? De to vandrette sider i trekanterne skal være parallelle.

Selve figuren kan ses på denne web-side, ved opgave 5132:

 http://peter-linnet.dk/htxa08/Skolebøger/matA2opgaver.pdf 


Brugbart svar (0)

Svar #1
22. august 2012 af Andersen11 (Slettet)

Kald de to lige store sider i den lille ligebenede trekant, der afskæres foroven, for x, og udtryk så arealet af den blå trekant ved x. Find nu maksimum for arealet som funktion af x.


Brugbart svar (1)

Svar #2
23. august 2012 af Andersen11 (Slettet)

Man bør hurtigt indse, at den store ligebenede trekant er stykket sammen af to kongruente retvinklede (3,4,5)-trekanter. Højden i den store ligebenede trekant har derfor længden 4. Hvis vi kalder de to lige store sider i den lille ligebenede trekant, der afskæres for oven, for x, er denne lille ligebenede trekant ensvinkelt med den store ligebenede trekant, og den har derfor højden h = (4/5)x og grundlinien g = (6/5)x . Højden i den blå trekant er så

H = 4 - h = 4 - (4/5)x, og arealet af den blå trekant er derfor

Ablå = (1/2)·H·g = (1/2)·(4 - (4/5)x)·(6/5)·x = (12/5)·(1 - x/5)·x

Grafen for funktionen Ablå(x) er en parabel, der vender grenene nedad, og den har derfor maksimum i toppunktet, dvs. værdien af x for maksimalt areal er x0 = 5/2 .

Den blå trekant med maksimalt areal har derfor grundlinie

gmax = (6/5)·x0 = (6/5)·(5/2) = 3 ,

og dens højde er

Hmax = 4 - (4/5)·x0 = 4 - (4/5)·)5/2) = 2 .

De to lige store sider i denne blå trekant findes så af Pythagoras ved

smax = √(22 + (3/2)2) = 5/2.

Således er den blå trekant med maksimalt areal også ensvinklet med den store ligebenede trekant.


Svar #3
23. august 2012 af esplat (Slettet)

Mange tak det hjalp mig meget! bare lille spørgsmål :) hvor får du højden og grundlinjen fra? altså jeg kan ikke lige se hvordan det skal være (4/5)x og (6/5)x


Brugbart svar (0)

Svar #4
23. august 2012 af Andersen11 (Slettet)

#3

Den lille trekant, der afskæres foroven, er ensvinklet med den store ligebenede trekant, hvis sider er 5, 5, og 6, og hvis højde er 4. Kalder vi de to lige store sidelængder i den lille trekant for x, har den sidelængderne x, x og g, og højden h. Skalaforholdet mellem de to trekanter er x/5 , så der må gælde

g = (x/5)·6 , og   h = (x/5)·4


Svar #5
24. august 2012 af esplat (Slettet)

Mange tak!


Skriv et svar til: Mat AB2 opg. 5132

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.