Studievalg og videregående studie

HA vs. HD - fagligt niveau?

01. september 2012 af Hingo (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hej folkens

 

Sidder og læser lidt omkring forskellige uddannelsestyper, og er kommet lidt i tvivl om disse to. Har søgt lidt rundt, men synes ikke at jeg har kunne finde et konkret svar på mit spørgsmål (hvis det er muligt).

Kan forstå, at HA er et fuldtidsstudie på 3 år, hvor HD er 4-årig (undervisning to aftener om ugen).

Men hvordan er fagligheden mellem de to studier? Umiddelbart vil jeg tro, at fagligheden på HA er højere end på HD, da det trods alt er et fuldtidsstudie. Som HD studerende vil man så typisk få mere praktisk erfaring.

Kan også se, at en bachelor er nomineret til 180 ECTS-point hvor en HD (del 1+2) i alt "kun" er nomineret til 120. Har dette nogen betydning?

 

Håber at der er nogen, som kan kaste lys over de to uddannelser mht. faglighed osv. :-)

 

mvh

Hingo

 


Brugbart svar (1)

Svar #1
01. september 2012 af Hebi

Jeg går ikke selv på uddannelserne men kender en del der har læst på begge. Forskellen er dog stor. Først og fremmest skal du forstå at HA almen er en bachelor uddannelse der har til formål at lære dig en bred vifte af økonomi. Alt lige fra den matematiske del såsom bogføring, regnskaber og lign. til den mere afsætningsøkonomiske del såsom marketing, analyser, strategi, positionering, branding og så fremdeles. HA almen er su berritiget og er gratis.

HD er en 2 årig diplomuddannelse som dog har en overbygning der hedder HD del 2. Det skal nævnes at HD er en uddannelse med brugerbetaling der veksler fra en 33.000-42.000kr som du SELV skal betale. De fleste der tager HD, tager den på deltid og er personer der er finansierede af deres virksomhed. Selv har jeg 3 venner fra HHX der idag læser HD som en del af deres forløb som revisortrainees, målet efter HD del 2 er en kanditatgrad fra CBS (cand.merc). Jeg ved også at finansøkonomer der deltager i traineeforløb i banker typisk læser HD ved siden af også.

Hvad angår den faglige forskel på de 2 uddannelser så er det nok værd at nævne at HD mest af alt bliver anset som en regnskabsuddannelse hvorimod HA almen i større og bredere forstand lærer dig om mange aspekter af økonomi. Min personlige mening er nok at HD egner sig bedst til personer der vil noget indenfor den regnskabsmæssige del af økonomi såsom revision, bankarbejde, bogføring eller lign. Hvorimod HA almen rækker ud til personer der er mere interesserede i økonomisk arbejde som generalister, dvs. økonomer der har bred viden om alt lige fra regnskabs til den mere afsætningsøkonomiske del.

Hvad angår ECTS points'ne så har jeg ingen forklaring der men jeg syntes ikke du behøver at hænge dig i det.

 


Brugbart svar (1)

Svar #2
20. september 2012 af emul0c

#0

Kommer meget an på hvad du vil bruge det til. HD (1+2. del) giver adgang til at læse cand.merc - de fleste bruger dog HD til at læse cand.merc.aud når de er revisor-trainees. Dem som læser f.eks. HD-finansiering er typsik folk som har en anden uddannelse og i deres job har brug for noget økonomisk viden.
HA-almen giver adgang til cand.merc-uddannelserne, samtidig giver den også adgang til HD-2.del.
HD 1.del giver IKKE adgang til cand.merc, men giver adgang til HD 2. del.. HD 2. del giver så adgang til cand.merc-uddannelserne.

Hvis du er "ung" og ikke er i fuldtidsarbejde, og ikke rigtig ved hvad du vil - så ville jeg klart anbefale dig at læse HA fremfor HD. For det første er HA gratis og en bachelor-uddannelse som giver adgang til diverse universiteter osv., hvor HD er en diplomuddannelse og i princippet ikke rigtig giver dig andre kvalifikationer end den selv.

Ved du at du gerne vil være revisor, så ville jeg søge ind som revisor-trainee hos en af de store revisorhuse (Deloitte, PWC, Ernst&Young, KPMG) - eller et mindre sted. Derefter kan du så læse HD 1+2. del og så læse cand.merc.aud bagefter. På den måde opnår du en langt større erfaring og en meget højere "startløn" end folk der har læst HA og derefter cand.merc.aud.


Brugbart svar (1)

Svar #3
20. september 2012 af emul0c

ang. niveauet er det svært at sige, da de to uddannelser "bør" minde meget om hinanden - og det er de færreste der har læst både det ene og det andet.
Jeg kender dog et par stykker, uden alt for mange brikker at rykke rundt med, der har gennemført HD..


Brugbart svar (1)

Svar #4
20. januar 2013 af CamillaHvas (Slettet)

#3


ang. niveauet er det svært at sige, da de to uddannelser "bør" minde meget om hinanden - og det er de færreste der har læst både det ene og det andet.
Jeg kender dog et par stykker, uden alt for mange brikker at rykke rundt med, der har gennemført HD..

 

Udfra hvad du skriver, kunne det tyde på at det er dig der ikke har alt for mange brikker at rykke rundt med. En anden gang burde du måske holde dig til at kommentere på emner du rent faktisk ved noget om.

HD er faktisk en ret hård uddannelse - som i branchen bliver kaldt for "skilsmissestudiet", da du arbejder min. 37 timer/ugen samt alt det overarbejde som du har som revisor, samtidig med at du læser HD ved siden af ca. 2 aftener om ugen.

HD er en meget specifik uddannelse så snart du når til HD 2.del da den her bliver specialiseret ud fra hvad du vil arbejde med. Fordelen med en HD er, at du får rigtig meget arbejdserfaring ved siden af. Du er på et meeeeeeeget højere niveau rente karrieremæssigt når du er færdig med HD sammenlignet med dem der er færdige med HA, da praktisk erfaring har rigtig meget at skulle have sagt i din karriere.

Hvis du vil vide mere om HD og revisionsbranchen, så må du endelig skrive - så skal jeg gerne uddybe :-)

Jeg er selv ved at være færdig med HD og har arbejdet i branchen i snart 4 år.


Brugbart svar (2)

Svar #5
20. januar 2013 af emul0c

#4

At man arbejder 37 timer om ugen ved siden af at læse HD har jo på ingen måde noget som helst med sværhedsgraden af uddannelsen at gøre. Ja det kan være hårdt at skulle arbejde fuld tid samtidig med at man læser, enig - men det fortæller stadig ikke noget om sværhedsgraden.
..og ja jeg kender godt til HD forløbet og specialiseringsdelen, og enig, hvis jeg skulle være revisor var det også vejen jeg havde taget og så læst end cand.merc.aud bagefter, men det ændrer stadig ikke på, at HD niveauet ikke svarer til HA. Dette må også være indlysende eftersom HD 1. del (som må være den der svarer til HA rent fagmæssig) kun er halvt så mange ECTS point og kun tager 2 år på deltid sammenlignet med 3 år fuldtid på HA.


Brugbart svar (1)

Svar #6
20. januar 2013 af RoberDølhus (Slettet)

#3

Nu bliver HD nok ikke kaldt skilsmisse studiet pga. et vanvittigt højt fagligt niveau på uddannelse, som gør at de studerende ikke kan se venner og familie, men snarere kombinationen af fuldtidsjob og studie gør det svært at få tid til venner og familie. - Det er bestemet ikke fordi man på HD sidder med et ekstraordinært svært pensum, som gør det umuligt at få tid til venner og familie.

Tilbage til emnet, så bør pensum langt hen af vejen være det samme i sammenlignelige fag på HD og HA, såfremt det er samme uddannelsesinstitution og fagbelastningen er den samme, eks. i et 10ECTS statistik fag v. CBS på HD må man forvente at lære det samme som i et 10ECTS statistik fag v. CBS på HA.

Dette vil dog sjældent være den faktiske situation, i og med at HD uddannelsen kun er 120ECTS point og HA er 180ECTS point, det betyder  visse fag vil have en lavere belastning på HD studiet, imens andre fag vil formentligt slet ikke indgå som en del af studieforløbet på HD.

Når det så er sagt har jeg HØRT onde tunger snakke om HD studiet er grænsen for at bestå relativt lav, fordi de fleste har studiet som anden prioritet, og arbejdet som første prioritet.


Brugbart svar (1)

Svar #7
30. januar 2013 af orangknack (Slettet)

Short and simple:

HA og HD studiet kan ikke sammenlignes og det kan det ikke fordi:

1. Man læser HA i forlængelse af at man har afsluttet gymnasiet eller handelsskolen. Det tager 3 år og er en almen erhvervsøkonomisk uddannelse. Hertil kan man vælge at læse i yderligere 2 år og få en kandidatgrad i en lang række fag.

2. HD læser man, i 98% af alle tilfælde, ved siden af et fuldtidsarbejde - 2 gange om ugen.
Der er ingen der har sagt at det er raketvidenskab, der studeres på HD-studiet, men det kræver sit at levere en solid indsats, både på arbejdet og på studiet. Især hvis man er vant til at have flere aktiviteter i fritiden.

Din erhvervserfaring gør godt for de manglende ECTS-point på HD studiet, men der er altså ingen virksomheder der opstiller de 2 uddannelser som værende ens eller for den sags skyld sammenlignlige!

HD uddannelsen består af 1. del og 2. del
1. del kan i meget grove træk sammenlignes med HA bachelor delen.
2. del kan i grove træk sammenlignes med en specialicering på bachelor niveau.

Til sidst bør det måske lige nævnes at HD studiet ikke kun er for bank- eller revisorelever. Du kan også sagtens være sælger, indkøber, leder eller andet godt indenfor erhvervslivet.

Jeg læser selv på HD studiet og jeg ser det som min mulighed for at anvancere i graderne internt i min virksomhed. Det er samtidig også den eneste måde hvor jeg kan differentiere mig selv betydeligt i forhold til alle mine andre kollegaer - uddannelsesmæssigt.

God vind Hingo


Brugbart svar (0)

Svar #8
18. juni 2013 af Boksidk (Slettet)

ECTS point har intet med sværhedsgrad at gøre, det er længden på ens studie. 30 ects er fx. et semester. Dette er for at man kan sammenligne uddannelser lande imellem. MBAén som ekselpelvis er en af de mest eftertragtede uddannelser i verden har kun 60 ects point.

Når det er sagt, så er en HD studerende langt mere eftertragtede på arbejdsmarked efter endt uddannelse, end en HA uddannet er. Det kommer meget af, at en HD studerende skønnes ikke kun at kende teorien, men også har brugt den i praksis. Er selv indkøber og har taget en HD (1 & 2 del.) selvbetalt. Niveauet og fagene på HA og HD del. 1 er utrolig sammenlignlige.

Prisen for en HD er ca. 30.000 kr. for HD 1 del. og ca. 60.000 kr. for HD 2 del. (priser eksl. køb af litteratur).

Intensiteten og fagligheden hos de studerende, er generelt også højere på HD studiet viser undersøgelser. Det kommer sandsynligvis bla. af, at mange af deltagerne er selvbetalende. Man er bare mere fokuseret og klar når man har penge i spil. Sådan var det især for mig.

 


Skriv et svar til: HA vs. HD - fagligt niveau?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.