Studievejledning

FY/KE/GEO/BIO på B

10. september 2005 af JGH (Slettet)
Det er et krav i den nye reform, at man skal tage et af fagene fysik, kemi, naturgeografi eller biologi på mindst B-niveau.
Da min studieretning er samfundfaglig (samf A, mat B, EØ C), skal jeg beslutte mig for en af de fire naturvidenskabelige fag her til jul (altså efter grundforløbet).
Jeg er ikke særlig vild med naturvidenskaben og ved derfor ikke så meget om det.

Hvilket fag vil du anbefale og hvorfor?

Brugbart svar (0)

Svar #1
10. september 2005 af maltbolsje (Slettet)

Vælg efter hvilken lærer, du bedst kan lide. Det kan godt være, det lyder lidt mærkeligt, men hvis man har en inspirerende lærer, kommer interessen af sig selv.

Hvis man skal se lidt kynisk på det, skal du nok vælge fysik b, fordi det er mest adgangsgivende til flest uddannelser. Egentlige er det dog ret lige meget, hvis du alligevel vil være noget inden for de samfundsfaglige, ikke.

Selv er min studieretning kemi a, bio b og mat b, så du kan nok se, hvad jeg har valgt.

Brugbart svar (0)

Svar #2
10. september 2005 af ColAlf (Slettet)

Det der med at vælge ud fra hvilken lærer du kan få, synes jeg du skal glemme.

Kemi er så fucked, at jeg overhovedet ikke kan se, hvad man kan bruge det til i dagligdagen - med mindre man skal være kemiker, hvilket det ikke lyder til, at du skal.

Biologi er jeg også lykkelig glad for at have afsluttet sidste år, da jeg fandt det utrolig indviklet at skulle redegøre for hvordan et økosystem og vores krop fungerer. Det kunne bruges til noget! - det var bare meget indviklet, syntes jeg.

I geografi har vi indtil videre analyseret sten og snakket om gletchere og morænelandskaber, hvilket i sig selv ikke er fantastisk ophidsende. Men min lærer er sej! ;D

Fysik kan også være temmelig fucked til tider, synes jeg, men trods alt en del bedre end kemi! Jeg har det obligatorisk på B-niveau efter den gamle reform, og det er jeg egentlig nogenlunde tilfreds med. Som #1 også skriver, giver fysik bredere muligheder videre hen - end eksempelvis kemi, biologi og geografi.

Så hvis ingen af de fire fag siger dig noget som helst, vil jeg anbefale dig at vælge fysik :)

Brugbart svar (0)

Svar #3
10. september 2005 af maltbolsje (Slettet)

#2
Hvis JGH alligvel ikke skal bruge det naturvindeskabelige fag til noget, kan vedkommende lige så godt tage det fag, der interesserer ham/hende mest.
Der står desuden: "Jeg er ikke særlig vild med naturvidenskaben og ved derfor ikke så meget om det" Normalt kan en interessant lærer fange ens interesse, derfor handler det i sidste ende om læreren, ikke faget.

Brugbart svar (0)

Svar #4
11. september 2005 af ColAlf (Slettet)

#3

Da det forholder sig således, at alle fire nævnte fag er naturvidenskabelige, tænkte jeg, at det omtrent måtte være hip som hap for ham, hvad han valgte - eftersom han selv skrev, at han ikke havde den store interesse inden for det naturvidenskabelige og sandsynligvis derfor heller ikke foretrak noget frem for andet. Derfor valgte jeg at komme med min subjektive vurdering af de fire fag :)

En god lærer kan gøre meget, ja. Men hvorfor tage chancen for at få en bestemt, god lærer, hvis man ender med at få en skodlærer? Så bliver man da først skuffet og får en negativ indstilling. Altså, på min skole er der eksempelvis 4 biologilærere, hvoraf den ene af dem er knaldgod (!) - men hvorfor vælge biologi, hvis chancen for at få denne ene lærer er forholdsvis lille?
Det fungerer måske anderledes efter den nye reform? Afsløres læreren allerede inden man vælger fag? Eller misforstod jeg, hvad du mente?

Brugbart svar (0)

Svar #5
11. september 2005 af maltbolsje (Slettet)

#4
Okay... men vi ved altså godt, hvilke lærere vi skal have. I værste tilfælde kan man jo spørge dem til den tid.

Ps.: Handler geografi om det, du har skrevet i #2? I den nye reform hedder faget Naturgeografi og går under Naturvidenskabeligt Grundforløb. Jeg skal have faget i følgende 4 uger. Min ven fra en anden klasse har lige haft det, og hvad han har fortalt havde de om energiproblemer, især CO2-udslip, ozonlaget og global opvarming (hvilket jeg synes er interessant nok), dvs. ikke så meget med 'sten og morænelandskaber'...

Brugbart svar (0)

Svar #6
11. september 2005 af Waterhouse (Slettet)

Hvordan har du det med matematik? Fysik er nok det mest matematiske af fagene, en del formeludledning og opgaveregning hvor der bruges en del matematik. Det samme gælder til dels i kemi, men nok ikke i helt så høj grad som i fysik. I biologi kan du næsten slipppe for at bruge din lommeregner...ved ikke om det samme gør sig gældende i naturgeo.

Svar #7
11. september 2005 af JGH (Slettet)

Det er rigtig nok, det I siger: Jeg skal ikke bruge naturvidenskaben i min senere uddannelse. Jeg er okay til matematik, men vil helst undgå for meget af det, da jeg allerede regner med at tage mat A, og desuden har jeg jo EØ i selve studieretningen.
Er biologi og geografi MEGET sværere og anderledes i forhold til folkeskolen? Hverken vores biologi- eller geolærer var særlig seriøse, så det var som regel bare småsnak om alt muligt andet.
Ud fra det I siger, har jeg på fornemmelsen, at bio er meget udenadslære (og måske også geo?). Det vil jeg helst undgå, da der allerede er meget af det i samf, selvom jeg fidner det en del mere interessant.
Hvad har ry for at være sværest? Nu tænker jeg mest på fysik og kemi, som er mest udbredt. Og hvad ER sværest?
Som sagt, jeg ved ikke særlig meget om det.

Brugbart svar (0)

Svar #8
11. september 2005 af Waterhouse (Slettet)

Du kan ikke sammenligne biologi i folkeskolen og på gym, det er nærmest to vidt forskellige fag. I folkeskolen var biologi mest noget med at smutte ned til den lokale å, finde nogle tanglopper, og studere dem i et forstørrelsesglas. På gym er det et langt mere teoretisk fag, hvor planen er at man skal have en grundviden om hvordan naturens systemer hænger sammen - både på den mikroskopiske og makroskopiske skala. Der er rigtig, rigtig meget om celler, DNA, genetik og den slags, og ganske lidt om hvorfor f.eks. en ræv ser ud som den gør og hvor gammel den bliver.

Skal ikke kunne sige om det samme gælder for geografi...men biologi er som sådan et ret spændende fag. Slår dog ikke fysik.

Svar #9
11. september 2005 af JGH (Slettet)

Vi havde slet ikke om tanglopper eller noget som helst overhovedet. Jeg kan faktisk ikke engang huske, hvad vi lavede... spiste kage hver torsdag?
Jeg må håbe, at vi starter fra starten af.

En af ulemperne ved at tage geo/bio/kemi er, at vi bliver udsat for de såkaldte turboforløb. Dvs. vi har et halvt år til at lære et helt års pensum eller noget lignende. Hvis jeg tog fysik, som alle har på C, så ville det være mere stille og roligt. Forudsat at sværhedsgraden og antal sider i pensum er helt det samme.

Nej, jeg har stadigvæk indtil jul, og vi har kun haft halvdelen af fagene i NV, så jeg har laaaang tid til at beslutte mig i. Umiddelbart virker vores fysiklærer flink nok, men nu har jeg jo heller ikke mødt de andre.

Brugbart svar (0)

Svar #10
11. september 2005 af ColAlf (Slettet)

#5

Nå, okay. Det vidste jeg ikke :)

Sådan ser jeg lidt på faget lige nu, ja, eftersom vi ikke rigtig har lavet andet. Jeg skal dog ikke kunne udtale mig om de har lavet det om efter den nye reform. Men egentlig har jeg også kun haft geografi i en måneds tid nu, så jeg har vel ikke ordentligt indblik i det til at kunne give en alsidig vurdering af det. Vi kommer da givetvis også til noget af det, du omtaler i #5 :)

Svar #11
11. september 2005 af JGH (Slettet)

maltbolsje, kan du finde ud af, om der var nogle politiske aspekter i naturgeo (Kyoto-aftalen etc.)? For det vil jeg meget gerne have.

Brugbart svar (0)

Svar #12
11. september 2005 af allan_sim

#11. Benyt http://www.ug.dk for at finde beskrivelserne af indholdet i de enkelte fag, eller finde de officielle dokumenter på http://www.uvm.dk

Brugbart svar (0)

Svar #13
11. september 2005 af allan_sim

#12. Naturgeografi B som eksempel:

http://www.ug.dk/Vejledningsportal/Elementer/Guide%20til/Artikler.aspx?article_id=artik-stxnaturgeografib

Svar #14
11. september 2005 af JGH (Slettet)

allan_sim, tak for hjælpen igen igen igen. Jeg ser lige på det.

Brugbart svar (0)

Svar #15
11. september 2005 af maltbolsje (Slettet)

#11
Jeps, de havde jo om energi i naturgeo. Jeg tror dog ikke, at de var de politiske aspekter, der blev fokuseret på...

Brugbart svar (0)

Svar #16
11. september 2005 af maltbolsje (Slettet)

Hov, jeg så slet ikke dit svar ColAlf. Tak for det:)

Skriv et svar til: FY/KE/GEO/BIO på B

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.