Matematik

Brøk regning hjælp

10. september 2012 af 384106 (Slettet) - Niveau: B-niveau

b(a-1)/2a + a(b+1)/3b

Har lidt et problem med at løse den. Jeg ved jeg skal finde en fælles nævner, men har svært ved at gøre dette når der er blanding med tal og bogstaver.
Når jeg så har fundet en fælles nævner skal jeg lægge det til i tælleren, som jeg har lagt under den pågældende nævner.
Men kan ikke lige se fidusen. Håber på en detaljeret svar.

På forhånd tak :-)


Brugbart svar (0)

Svar #1
10. september 2012 af kapper1764 (Slettet)

Skal det ligne en brøk ?


Brugbart svar (0)

Svar #2
10. september 2012 af kapper1764 (Slettet)

Eller hvad ?


Brugbart svar (0)

Svar #3
10. september 2012 af hesch (Slettet)

Fælles nævner bliver:  2a * 3b = 6ab

b(a-1)/2a + a(b+1)/3b =

( 3b2(a-1) + 2a2(b+1) ) / 6ab

 


Svar #4
10. september 2012 af 384106 (Slettet)

Tak for hjælpen. Troede bare ved nævneren at man skulle gange 2*3 , 2*b osv..


Brugbart svar (0)

Svar #5
10. september 2012 af Andersen11 (Slettet)

I dette format med skrå brøkstreger skal der parentes omkring alle de faktorer, der er i brøkers nævnere, således

b·(a-1)/(2a) + a·(b+1)/(3b) = ... = ( 3b2(a-1) + 2a2(b+1) ) / (6ab)


Brugbart svar (0)

Svar #6
10. september 2012 af hesch (Slettet)

Efter min mening er "6ab" uadskilleligt. Noget andet ville være: "6*a*b".

Ellers bliver det jo helt Victor Borgesk: F. List = Flist og Mozart = M. Ozart.  ( The Pageturner ).

 


Brugbart svar (0)

Svar #7
10. september 2012 af Andersen11 (Slettet)

#6

Din mening er for så vidt uden betydning her. Når nu regningsarternes hierarki er ganske præcist defineret, er det den, man må holde sig til.


Brugbart svar (0)

Svar #8
10. september 2012 af hesch (Slettet)

Der er ikke meget regningsartshieraki i skivemåden: "6ab".


Brugbart svar (0)

Svar #9
10. september 2012 af Andersen11 (Slettet)

#8

Men i et udtryk som

( 3b2(a-1) + 2a2(b+1) ) / 6ab

kan det kun forstås således, at der skal divideres med 6 og ganges med (ab) . Derfor skal der parentes omkring (6ab), hvis man ønsker at dividere med alle tre faktorer.


Skriv et svar til: Brøk regning hjælp

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.