Matematik

Algebra aflevering til i aften, hjælp!

14. september 2012 af Colaplus95 (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej!

 

 

Jeg har et stort problem med en Algebra aflevering som jeg skal sende elektronisk til min lærer, senest kl. 23.59 i aften.

Jeg har fri hele dagen, så har tid nok til at få opgaven lavet, men hvordan??

 

Jeg forstår overhovedet ikke opgaverne det mindste, og jeg hverken kender eller forstår nogle af regnereglerne for opgaverne.

 

Jeg har vedhæftet en .pdf fil, hvori opgaverne står.

Jeg tror vi skal reducere dem mest muligt.

 

Jeg vil blive overlykkelig hvis det kan lykkes en af jer at få det banket ind i hovedet på mig, eller forklare mig tingene.

Et af problemerne jeg har med opgaven, er også at jeg har et behov for at vide Hvordan regnereglerne er som de er, ellers kan jeg kan jeg ikke forstå det ordenligt.

 

Mange tak på forhånd!! :)

Mvh. Frederik


Brugbart svar (0)

Svar #1
14. september 2012 af lfdahl (Slettet)

Skal vi prøve sammen at løse opgave 1? Har du tid nu?

 


Svar #2
14. september 2012 af Colaplus95 (Slettet)

Hej, ja jeg har fint tid :)


Brugbart svar (0)

Svar #3
14. september 2012 af lfdahl (Slettet)

OK. Det, det drejer sig om i 1. er, at du finder en fællesnævner:

 


Svar #4
14. september 2012 af Colaplus95 (Slettet)

Og det er for hele stykket?


Brugbart svar (0)

Svar #5
14. september 2012 af lfdahl (Slettet)

 

 

1. (-a-7)/5ab + 2(a-2)/a2

Kun dette stykke. Fællesnævner for begge led.


Svar #6
14. september 2012 af Colaplus95 (Slettet)

Okay. 

Hvordan skal jeg få en fælles nævner ud af stykket, når jeg kun har et tal (5) på den ene side af plus?


Brugbart svar (0)

Svar #7
14. september 2012 af lfdahl (Slettet)

Du skal forlænge den første brøk med a, så den hedder: (-a-7)a/5a2b. Eneste mulige fællesnævner er 5a2b

Den anden brøk skal du så forlænge med 5b, så den hedder: 2(a-2)5b/5a2b. Er du med på det?


Svar #8
14. september 2012 af Colaplus95 (Slettet)

Jo det lyder jo rimeligt. Men hvorfor skal jeg have a efter (-a-7) og 5b op efter (2a-2) ? Det forstår jeg ikke


Brugbart svar (0)

Svar #9
14. september 2012 af lfdahl (Slettet)

Problemet i 1 er dog, at selvom vi sætter på en fælles brøkstreg bliver det ikke meget pænere:

(-a2-7a + 10ab-20b)/5a2b. Sådan ser den ud, når du ganger ind i parenteserne.

første parentes var (-a-7)a = -a2-7a

anden parentes var 2(a-2)5b = 10ab-20b

Jeg tror faktisk pointen i 1 er, at du slet ikke kan skrive den "pænere". Virker lidt forvirrende. Pkt 2 er mange gange nemmere at gå til. Skal vi prøve den?


Svar #10
14. september 2012 af Colaplus95 (Slettet)

Okay. Det begynder at give en anelse mening. Men jo, lad os prøve punkt 2. i stedet.


Brugbart svar (0)

Svar #11
14. september 2012 af lfdahl (Slettet)

Der skal a efter (-a-7) fordi du forlænger din brøk med a. Det vil sige, du skal gange med a i både tæller og nævner.

Så bliver nævneren til 5ab*a = 5a2b. Det er den eneste mulige fællesnævner for de to brøker


Brugbart svar (0)

Svar #12
14. september 2012 af lfdahl (Slettet)

-9(c+8)-9(-c+3). Sådan ser den ud ...

Nu kan du gøre to ting:

1. enten gange -9 ind i parentesen

2. eller sætte -9 udenfor begge parenteser.

Jeg synes du skal gange ind. Prøv det.


Svar #13
14. september 2012 af Colaplus95 (Slettet)

Okay, men hvordan kan man gange noget med a? Hvis a kun er a, kan det jo ikke blive til noget andet.

Altså 2 * 2 = 4

a * a = ??

 

 

E:

Og det samme med næste pkt. 

Hvis jeg ganger -9 ind i parantesen, får jeg -9*c+8 (Bare lige for at starte der)

Men hvordan ganger jeg med c?

Altså samme problem stilling som jeg skrev lige før (a * a)


Brugbart svar (0)

Svar #14
14. september 2012 af lfdahl (Slettet)

a * a kan du ikke forkorte. Du kan kun skrive det på formen  a2


Svar #15
14. september 2012 af Colaplus95 (Slettet)

Så hvis jeg ganger ind i paranteserne i Pkt. 2

 

-9*c+8-9*-c+3

 

Giver det mening?

Har kun erstattet paranteserne med *

Men hvis -9*c ikke kan forkortes, er det så bare sådan det skal stå? Eller skal det stå som en potens eller sådan noget?

 

Altså f.eks. c-9?


Brugbart svar (0)

Svar #16
14. september 2012 af lfdahl (Slettet)

Husk, at du skal gange ind i parentesen i BEGGE led, det vil sige, du får:

-9(c+8) = -9c - 72.

Lad dig ikke forvirre af, at du "kun" kan skrive -9c (det ender nemlig godt her alligevel)


Svar #17
14. september 2012 af Colaplus95 (Slettet)

Men jeg er slet ikke med på hvor du får -72 fra.

Hvis jeg ganger -9 ind i begge paranteser, hvad så med det næste 9-tal? hvis det står efter den første parantes, skal jeg så kun gange den ind i den sidste parantes?


Brugbart svar (0)

Svar #18
14. september 2012 af lfdahl (Slettet)

Prøv at gange ind som ovenfor: -9(-c+3)...


Brugbart svar (0)

Svar #19
14. september 2012 af lfdahl (Slettet)

der står -9(c+8) - 9(-c+3)

Du må kun gange -9 ind i den parentes, den står foran.


Svar #20
14. september 2012 af Colaplus95 (Slettet)

Så -9(-c+3) = -9c-27 ?


Forrige 1 2 3 4 Næste

Der er 63 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.