Matematik

Tværsnittet af et vejbump

18. september 2012 af DennisKJ (Slettet) - Niveau: C-niveau

God eftermiddag folkens!
Jeg sidder her og knokler med en matematisk temaopgave som omhandler pythagoras læresætning. 
Har lidt problemer med følgende opgave:
 

Tværsnittet af et vejbump skal have form som en del af en cirkel. Det skal være 0,2 meter højt og 4 meter bredt. Bestem radius i den cirkel, vejbumpet skal være en del af.

Også er der tegnet to figurer, som er lagt i et link herunder:

http://i48.tinypic.com/2s9x561.png

Mvh. Dennis


Brugbart svar (0)

Svar #1
18. september 2012 af peter lind

Se på en af de retvinklede trekanter, der har r som hypotenusen. Den ene katet e er 2m den anden kan du finde udtrykt ved r. brug pytagoras på den trekant


Svar #2
18. september 2012 af DennisKJ (Slettet)

Så pythagoras burde være sådan her ---> 2+ 22 = c2
 

Da den er retvinket må den ene katete være lige så lang som den anden? Eller hvordan?


Svar #3
18. september 2012 af DennisKJ (Slettet)

Eller skal jeg regne den ud som en hel trekant altså så kateten c er 4 meter?


Brugbart svar (0)

Svar #4
18. september 2012 af peter lind

Nej. Den anden katete kan du kun finde udtrykt ved r. Den lodrette linje er r. Heraf ligger de 0,2 m inde i bumpet.


Svar #5
18. september 2012 af DennisKJ (Slettet)

Arh, så må den hedde 2+ 0,22 = c?


Svar #6
18. september 2012 af DennisKJ (Slettet)

Nej, det kan ikke passe. Hmm..


Brugbart svar (0)

Svar #7
18. september 2012 af peter lind

Hvis den lodrette del har længden r og den øverste del af denne har længden 0,2m hvad er så længden af kateten ?


Brugbart svar (0)

Svar #8
18. september 2012 af HenriksenMH (Slettet)

Så er den lodrette del r-0,2m eller hvad? 


Brugbart svar (0)

Svar #9
18. september 2012 af peter lind

ja


Brugbart svar (0)

Svar #10
18. september 2012 af HenriksenMH (Slettet)

Men hvordan finder man lænden af r? 
For den er vel ubekendt, når den ikke har samme længde som nogen af de andre? 


Brugbart svar (0)

Svar #11
18. september 2012 af peter lind

Brug pytagoras på den retvinklede trekant. Det giver en ligning til bestemmelse af r


Brugbart svar (0)

Svar #12
18. september 2012 af HenriksenMH (Slettet)

22 + 0,22 = r2, eller?


Brugbart svar (0)

Svar #13
18. september 2012 af peter lind

den ene katete er 2m den anden har du lige fundet til r-0,2m


Brugbart svar (0)

Svar #14
18. september 2012 af HenriksenMH (Slettet)

Ja, men hvad er længden på r? 


Brugbart svar (0)

Svar #15
18. september 2012 af peter lind

Det skal du bruge pytagoras til at finde. Hvorfor bruger du i #12 kateter med længden 2 m og 0,2 m.? Du ved jo at det sidste ikke passer.


Brugbart svar (0)

Svar #16
18. september 2012 af HenriksenMH (Slettet)

Jamen vi kender disse faktorer:
 

En længde på 2 m. 

En ukendt længde der hedder "r"

og så en ukendt længde der hedder "r-0,2". 
 

Hvordan finder vi den sidste ukendte?


Brugbart svar (0)

Svar #17
18. september 2012 af peter lind

Du ved yderligere at den første længde er kateten i en retvinklet trekant, hvor hypotenusen er den anden længde og den tredje længde  er den sidste katete


Skriv et svar til: Tværsnittet af et vejbump

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.