Matematik

bestem en ligning for en linje

18. september 2012 af chpe04 (Slettet) - Niveau: B-niveau

er lidt låsr fast i en opgave

spørgsmålet er en linje L går gennem punktet(4,-5) og er parallel med linjen M der er givet ved M:3x+4y-5=0

bestem en ligning for linjen L

er der nogen der kan hjælpe mig med fremgangs måden?


Brugbart svar (0)

Svar #1
18. september 2012 af Andersen11 (Slettet)

Linien L skal have ligningen 3x + 4y + c = 0 . Bestem c, så at punktet (4,-5) ligger på linien.


Brugbart svar (1)

Svar #2
18. september 2012 af Singlefyren (Slettet)

Hvis det er nemmere at overskue, kan du også isolere y i ligning M. find derefter hældningen.


Svar #3
18. september 2012 af chpe04 (Slettet)

Andersen11 svar kunne jeg se løsningen på, men kan ikke rigtig forstå fremgangs måden.

men tror jeg fik klaret det med at finde hældningen.

Y=(3x-5)/4                            X= 1,2 Y= -0,5, 0,25

 

a= (0,25+0,5)/(2-1)   a=0,75

M: Y=0,75x-8

ser dette rigtigt ud


Brugbart svar (1)

Svar #4
18. september 2012 af Andersen11 (Slettet)

#3

Linien med ligningen ax + by + c = 0 har vektoren (a,b) som normalvektor. Linien L skal være parallel med linien M, så linierne L og M har samme normalvektor. Da linien M har vektoren (3,4) som normalvektor, skal L også have vektoren (3,4) som normalvektor, og linien L har derfor en ligning af formen

3x + 4y + c = 0 .

Det er også givet, at punktet (4,-5) skal ligge på linien L, så vi kan fastsætte konstanten c ved at benytte denne oplysning, da der så skal gælde

3·4 + 4·(-5) + c = 0 , dvs

c = 4·5 - 3·4 = 4·(5-3) = 4·2 = 8 .

Den søgte linie L har derfor ligningen

L:   3x + 4y + 8 = 0 , eller y = -(3/4)·x -2

 


Svar #5
19. september 2012 af chpe04 (Slettet)

Har fået hældningen Y=-(3/4)*x-2

det med vektorene ser nemt ud, kan også godt se løsningen, men fandt ud af idag at det er ikke noget vi har lært,det skal vi først på A niv.


Skriv et svar til: bestem en ligning for en linje

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.