Matematik

Hjælp Blandingsregning

20. september 2012 af Magah (Slettet)

Hej, jeg har den her opgave jeg skal lave.. jeg har fundet svaret det er simpelt nok, men jeg leder efter en formel til at regne den ud hvis jeg nu kommer ud for en svære en på et tidspunkt.

Her er den:

Til en koncert havde 250 mennesker købt billet. Nogle betalte 80 kr. for en billet, og nogle betalte 40 kr.
Hvor mange billetter blev der solgt af hver slags, når der i alt blev solgt billetter for 14.000 kr.?

 

jeg ved godt svaret er:

150*40

og 100* 80

har brug for hvordan man gør! 

 

- Tak på forhånd :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
20. september 2012 af Singlefyren (Slettet)

Kald de to ukendte tal x og y.

80x + 40y = 14000

x + y = 250                   .... løses som to ligninger med to ubekendte!

 

isoler x i ligning 2, og indsæt dette på x's plads i ligning 1.


Brugbart svar (0)

Svar #2
20. september 2012 af SuneChr

Lad  x være antallet af solgte billetter til 80 kr og y antallet af solgte billetter til 40 kr.

Vi har da:                               80x + 40y  =  14000

Endvidere har vi

                                               x + y  =  250

 


Svar #3
20. september 2012 af Magah (Slettet)

Når du skriver x + y = 250 - er det så 125+125? Hvis nej, er det en gætte konkurrence.

(80*125) + (40*125) = 15000


Svar #4
20. september 2012 af Magah (Slettet)

Der må være en formel til at regne x og y ud på så. Ellers er det en gætte konkurrence


Brugbart svar (0)

Svar #5
20. september 2012 af Singlefyren (Slettet)

Ja hvis der kun var een ligning ville det være en gættekonkurrence. Men nu er vi så heldige at have to ligninger. Genlæs svar #1.


Svar #6
20. september 2012 af Magah (Slettet)

Så please forklar det bedre.. skær det ud i pap for mig, jeg er jo dum :((


Brugbart svar (0)

Svar #7
21. september 2012 af Singlefyren (Slettet)

x + y = 250

isoler x...

x = 250 - y

indsæt dette i ligning 1...

80x + 40y = 14000   giver

80(250 - y) + 40y = 14000

Prøv at løse denne ligning...

20000 - 80y + 40y =14000

-40y = -6000

y=150

 


Brugbart svar (0)

Svar #8
21. september 2012 af SuneChr

Nej, du er ikke dum, Rasmus.

(I)   80x + 40y   =  14000

(II)      x  +     y   =     250

Du kan dividere med 40 i (I)

Find enten x eller y i (II) og indsæt i (I)

 


Brugbart svar (0)

Svar #9
21. september 2012 af Singlefyren (Slettet)

En lettere måde at løse 2 ligninger med 2 ubekendte, er at gange (ll) med 40, så der er lige mange y'er i begge ligninger, og trække de to ligninger fra hinanden, så y'erne forsvinder

80x+40y=14000

40x+40y=10000      (jeg har ganget ligning (ll) med 40, så der er lige så mange y'er som i ligning (l)

---------------------------- minus --------

40x+0    = 4000


Brugbart svar (0)

Svar #10
21. september 2012 af mathon

         
  kort
                                  antal personer            billetpris              i alt          

                                         x                              80                   80x

                                    (250-x)                         40              (250-x)·40  

                                                                         sum      80 x + (250-x)·40 = 14000

 

  hvoraf
                                   80 x + (250-x)·40 = 14000            0<x<250

                                   2x + 250-x = 350

                                   x = 100


  så
                                  antal personer            billetpris              i alt          

                                      100                             80                  8000

                                      150                             40                  6000

                                                                         sum             14000

 

 


Skriv et svar til: Hjælp Blandingsregning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.