Matematik

MATH!!!

21. september 2012 af 4-you (Slettet) - Niveau: A-niveau

Opgave 6 – Komplekse tal og ligninger (matematik)

Igennem hele denne opgave betegner z=x+y·i et komplekst tal hvor i opfylder i^2=-1.

a)  Vis – ved at gange parenteserne ud – at (1+i)^5=-4-4·i.

b)  Skriv det komplekse tal (1+i)/(1-i) på formen z=x+y·i.

Eksempel 1. Antag at vi ønsker at løse ligningen

z^2=7-24i

For at gøre dette skriver vi z=x+yi, hvor x og y er to reelle tal. Indsættes dette får vi

(x+yi)^2=7-24i
x^2-y^2+2ixy=7-24i

Der må således gælde, at
x^2-y^2=7,2xy=-24

Vi kan også beregne modulus af begge sider af ligheden (x+yi)^2=7-24i,
(d.v.s.  |z^2 |=|7-24i|), hvilket giver at

x^2+y^2=√(7^2+(-24)^2  )=25.

 

 

håber nogen der kan hjælpe mig med at regne opgaverne tusind tak på forhånd:-)

Således har vi to ligninger
x^2-y^2=7
x^2+y^2=25

Lad os lægge de to ligninger sammen:

(x^2-y^2 )+(x^2+y^2 ) = 7+25
2x^2 = 32
x^2 = 16
x = ±4

Ved at indsætte x=4 i 2xy=-24 får vi y=-3, dvs. z=4-3i, og ved at indsætte
x=-4 i 2xy=-24 får vi y=3, dvs. z=-4+3i.

c)  Find alle løsninger til ligningen
z^2=(1+i)/(1-i)

og skriv dem på formen z=x+yi.

d) Hvad er modulus og argument for de komplekse tal, som er løsning i opgave c? Indtegn desuden løsningerne i et Argand diagram.
 


Brugbart svar (0)

Svar #1
21. september 2012 af peter lind

a) Der er ikke andet at gøre end at gå i gang med at gange ud. Du kan gøre det lidt nemmere ved første at beregne z2. Dernæst kvadrere resultatet igen hvilket giver x4 og så til slut gange med z. Hvis du kender den kan binomialformlen også bruges.

b) forlæng brøken med den kompleks konjugerede til nævneren altså her med 1+i.

c) brug resultatet fra b og den metode du selv bruger i b) til at løse ligningen

d)  Hvis det komplekse tal er a+ib kan du finde r og θ af r2 = a2+b2, a = r*cos(θ) og b=r*sin(θ)


Svar #2
21. september 2012 af 4-you (Slettet)

hvordan regner jeg parentesen ud???


Svar #3
21. september 2012 af 4-you (Slettet)

kan det passe at b give 1i???


Skriv et svar til: MATH!!!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.