Matematik

Hvad er et polynomium?

27. september 2012 af seniorgirl (Slettet) - Niveau: B-niveau

Er der en, der kan skære det ud i pap for mig? Hvad er et polynomium helt præcist?


Brugbart svar (0)

Svar #1
27. september 2012 af Andersen11 (Slettet)

Et polynomium er en funktion f(x) der er en sum af endeligt mange led af formen an·xn , hvor an er en konstant, og n er et helt, naturligt tal (dvs. n er hel og ≥ 0) .

Et eksempel kunne være

f(x) = 2x3 -5x2 +7x +13


Svar #2
29. september 2012 af seniorgirl (Slettet)

hvad vil det så sige, når jeg skal konstruere et andengradspolynomium med 0 rødder? Hvordan gør jeg det?

 

Tak for svar til det første :)


Brugbart svar (0)

Svar #3
29. september 2012 af Andersen11 (Slettet)

#2

Vælg koefficienterne a, b, c i et 2.-gradspolynomium ax2 + bx + c således, at polynomiets diskriminant d bliver negativ. Når d < 0 , har polynomiet ingen reelle rødder. Dette er for eksempel tilfældet med et 2.-gradspolynomium, hvis tilhørende parabel vender grenene opad, og hvis toppunkt har en positiv y-koordinat.


Svar #4
29. september 2012 af seniorgirl (Slettet)

Jeg er ikke sikker på, at jeg forstår, hvad du mener. Skal jeg selv vælge nogle koefficienter (tal?) - altså bare gætte?


Brugbart svar (0)

Svar #5
30. september 2012 af Andersen11 (Slettet)

#4

Du skal vælge koefficienterne, så polynomiet opfylder, at d < 0 . Et simpelt eksempel er x2 + 1 .


Svar #6
30. september 2012 af seniorgirl (Slettet)

Okay, nu forstår jeg det godt :) Kan du (eller andre) eventuelt også forklare beviset for løsningen af en andengradsligning for mig? Jeg har kigget rundt omkring på studieportalen, men jeg fatter hat af, hvad der foregår i det bevis, så det kunne være rart, hvis det også kunne blive skåret ud i pap :)


Brugbart svar (0)

Svar #7
30. september 2012 af Andersen11 (Slettet)

#6

Det drejer sig om at løse 2.-gradsligningen

                 ax2 + bx + c = 0

Her drejer det sig om at omskrive leddene med x til et kvadrat, ved at lægge passende størrelser til på hver side. Vi antager, at a ≠ 0, s9 vi kan dividere med a på hver side

            x2 + (b/a)x + (c/a) = 0

Vi ønsker at få leddene med x til at indgå på formen (x + k)2 . Ved udregning har vi

      (x + k2) = x2 + 2kx + k2

Sammenligner vi det med x2 + (b/a)x , ser vi, at vi skal sætte 2k = b/a , dvs k = b/(2a) . Vender vi tilbage til 2.-gradsligningen har vi da

           x2 + 2·(b/(2a))x + (c/a) = 0 ,

og dermed

          x2 + 2·(b/(2a))x + (b/(2a))2 - (b/(2a))2 + (c/a) = 0 , eller

        (x + (b/(2a))2 = (b/(2a))2 - (c/a) = (b2 - 4ac) / (2a)2 = d / (2a)2 ,

hvor vi har indført diskriminanten d = b2 - 4ac .

Hvis diskriminanten d ≥ 0 , kan vi skrive d = (√d)2 , og dermed har vi

       (x + (b/(2a))2 - ((√d)/(2a))2 = 0 ,

der ved hjælp af en af kvadratsætningerne kan skrives

       (x + (b/(2a)) + (√d)/(2a)) · (x + (b/(2a)) - (√d)/(2a)) = 0

Ved hjælp af nulreglen aflæser man så de to rødder

     x =  -(b/(2a)) - (√d)/(2a) ∨ x = -(b/(2a)) + (√d)/(2a) ,

der ofte sammenfattes til formlen

     x = (-b ± √d) / (2a)


Svar #8
03. oktober 2012 af seniorgirl (Slettet)

Tusind tak for svar :) Dem er jeg rigtig glad for. Jeg er stort set færdig med den rapport, jeg skulle skrive om polynomier, men der er én opgave, som jeg stadig ikke kan finde ud af:

For hvilke(t) tal k har disse ligninger én løsning? Angiv for hvert k den tilhørende løsning:
a) -2x2-24x+k=0
b) 4x2+kx+9=0
c) kx2+3x-6

Hvad er k? Hvis jeg bare kan få hjælp med opgave a, kan jeg sikkert godt lave resten


Brugbart svar (0)

Svar #9
03. oktober 2012 af mathon

 

              a)     -2x2 - 24x + k = 0

                      -2x2 + (-24)x + k = 0

  a = (-2)
  b = (-24)
  c = k

   For hvilkt tal k har denne ligning én løsning?

      d = b2 - 4ac = 0

           (-24)2 - 4•(-2)•k = 0

           576 + 8k = 0

           72 + k = 0

           k = -72


Brugbart svar (0)

Svar #10
03. oktober 2012 af Andersen11 (Slettet)

#8

Benyt, at diskriminanten d 's fortegn indikerer antallet af løsninger i dens tilhørende 2.-gradsligning.

      Hvis d > 0 er der to forskellige reelle løsninger
      Hvis d = 0 er der netop een løsning
      Hvis d < 0 er der ingen reelle løsninger

For hver af de angivne ligninger bestemmes k, således at ligningens diskriminant netop bliver lig med 0.


Svar #11
03. oktober 2012 af seniorgirl (Slettet)

mathon: Hvordan er du gået fra 576+8k=0 til 72+k=0? Hvad sker der imellem de to?


Brugbart svar (0)

Svar #12
03. oktober 2012 af Andersen11 (Slettet)

#11

Der divideres med 8 på hver side af lighedstegnet.


Svar #13
04. oktober 2012 af seniorgirl (Slettet)

Ja, men hvor kommer 576 fra?


Svar #14
04. oktober 2012 af seniorgirl (Slettet)

og 72? Det kan godt være jeg lyder dum, men jeg kan simpelthen ikke se det.


Brugbart svar (0)

Svar #15
04. oktober 2012 af Andersen11 (Slettet)

#14

Det er jo skåret ud i pap i #9. Man beregner diskriminanten d = b2 - 4ac, med a = -2, b = -24, og c = k, dvs.

d = b2 - 4ac = (-24)2 - 4·(-2)·k = 576 + 8k = 8·(72 + k) ,

og man løser så ligningen d = 0 .


Skriv et svar til: Hvad er et polynomium?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.